Hlavní navigace

Intel ukázal nový OS Meego na multidotykovém tabletu

27. 6. 2010

Sdílet

V prvních ukázkách se Meegoo prezentuje vícedotykovým ovládáním, multitaskingem, lepšími multimediálními schopnostmi a integrací sociálních sítí.

Schopnosti tabletového operačního systému Meego Intel demonstroval prostřednictvím tříminutového videa umístěného na serveru YouTube. Jde sice teprve o ukázky z pre-alfa verze Meego 1.1, nicméně docela dobrou představu o finální podobě operačního systému si uživatel může udělat již nyní. Jeho hlavní předností podle všeho bude dynamické uživatelské rozhraní tvořené z několika samostatných panelů. Uživatel má tak okamžitě přehled o naposledy používaných souborech či prohlížených webových stránkách. Prostřednictvím jednoho z panelů pak probíhá i integrace se sociálními sítěmi a uživatel má tak k dispozici informace o svých přátelích v reálném čase. Více viz videoukázka.

Vývojáři nezapomněli ani na multitasking, konkrétně ve videu je během práce s fotografiemi přehrávána hudba. Pro úpravu obrázků mimochodem slouží vícedotykové ovládání, například pro změnu velikosti. Jedna z aplikací umožňovala ovládání až pěti prsty najednou. „Dokážu si představit ovládání některých oblíbených multiplayerových her pěti lidmi na jediné obrazovce,“ uvedl ve svém blogovém příspěvku Bob Duffy, manažer vývojářské komunity Intelu.

Podle Duffyho je sice možné, že se některé funkce předvedené v alfa verzi ve finální podobě operačního systému neobjeví, nicméně doufá, že si uživatelé díky videu uvědomí, jaký potenciál Meego má. Navíc, když je prý jeho vydání tzv. na spadnutí. Dočkáme se tedy nového tabletového systému ještě v letošním roce?

Meego se o své místo na trhu bude pravděpodobně prát s některými z linuxových tabletových systémů, například Androidem od Googlu. Svým dílem by do konkurenčního prostředí mohl přispět i Canonical, který sponzoruje vývoj linuxové distribuce Ubuntu. V současné době však stále platí, že hlavním hráčem na trhu je Apple se svým iPadem. Právě s příchodem tohoto zařízení popularita tabletů prudce vzrostla a jak se podle posledních prodejních statistik zdá, ve velké míře se tak děje na úkor tabletů. Zatím se tabletů v letošním roce prodalo asi jen 3,5 miliónu tabletů, analytici společnosti Forrester Research však odhadují, že na úroveň netbooků se dostanou již v roce 2015. Více se dočtete v článku Končí s nástupem tabletů éra netbooků?

Byl pro vás článek přínosný?