Hlavní navigace

Intel uvádí extrémně výkonné desetijádrové procesory

6. 4. 2011

Sdílet

Nové 10jádrové procesory Xeon E7 jsou navíc navrženy tak, aby snížily náklady za údržbu a napájení serverů.

Společnost Intel včera ohlásila novou generaci svých serverových procesorů Xeon s 10 jádry, které mají oproti předchozím modelům nabídnou větší výkon a současně redukci nákladů.

Procesory Xeon E7, vyvíjené pod kódovým názvem Westmere-EX, mají být podle Kirka Skaugena, viceprezidenta a generálního manažera skupiny Intelu pro datová centra, o 40 % výkonnější než loni uvedené osmijádrové Xeony řady 7500, jež byly dosud vlajkovou lodí firmy.

Intel míří s Xeony E7 do nejvýkonnějších serverů, kde jsou provozovány náročné aplikace, jako databáze a ERP systémy. Procesory jsou vyrobeny 32nm technologií a vycházejí z architektury Westmere. Jeden Xeon E7 pak má být schopný nahradit 18 dvoujádrových serverů, což má pomoci konsolidovat počet serverů v datových centrech, dodává Skaugen. Při vývoji byl kladen důraz i na úsporu energie a procesory disponují funkcemi, jako je vypínání nevyužitých jader a podporují také nízkoenergetické paměti, aby pomohly snížit odběr celého systému.

Čtyřjádrové servery s procesory E7 pak budou podporovat 2 TB paměti, což je dvojnásobek oproti Xeonům řady 7500. Intel konkrétně nabídne rovnou 10 modelů desetijádrových procesorů včetně modelů E7-8870, E7-4870 a E7-2870, které pracují na frekvenci 2,4 GHz a spotřebují 130 wattů. První servery s novou generací Xeonů již ohlásily firmy Dell a IBM, ovšem podle Skaugena je k dispozici již 60 návrhů nových serverů.

Procesory také podporují vylepšené funkce RAS (reliability, availability a serviceability), které mají umožnit lepší údržbu serverů. Tuto technologii Intel také používá ve svojí řadě RISC procesorů Itanium a podle komentátorů mohou být Xeony E7 v řadě ohledů již vhodnějším řešením, než 64bitová Itania.

Intel také včera ohlásil rodinu procesorů Xeon E3-1200, určenou do nejlevnějších serverů, které jsou označovány také jako mikroservery. Procesory jsou založeny na nejnovější architektuře Sandy Bridge a jsou navrženy pro běh takových řešení, jako jsou například úložné a zálohovací aplikace.

Byl pro vás článek přínosný?