Hlavní navigace

Intel vydal podporu akcelerace SSD pro Linux

Sdílet

 Autor: © Intel
Společnost vydala verzi programu Cache Acceleration Software (CAS) pro linuxové servery, který může nabídnout až osmnáctkrát rychlejší čtení z disků SSD u aplikací s velkými nároky na čtení dat z disku, jako například systémy zpracovávající online transakce.

Nová verze CAS podporuje také flash paměť NAND v diskových polích nebo VMware vMotion – to umožňuje virtuálním diskům přecházet mezi systémy a udržet při tom nejčastěji používaná data v mezipaměti. „Výhodou je nejen lepšího výkon, ale i záruka, že cokoliv se stane, výkon zůstane stejný,“ řekl Andrew Flint, produktový manažer pro CAS v Intelu.

Intel tuto technologii získat v září, když zakoupil kanadský start-up Nevex. Původní název programu byl CacheWorks, ale Intel změnil název značky na CAS hned po akvizici.

Trh s využíváním zrychlování mezipamětí a se správou softwaru pro NAND je na vzestupu. Tyto produkty dodává více než deset společností a velké firmy se ohlíží po start-upech, které se tomuto oboru věnují. Například společnost SanDisk koupila začátkem roku FlashSoft aby získala program na zrychlení mezipaměti, a Samsung o něco později koupil společnost Nnvelo.

V prosinci Intel oznámil podporu CAS pro operační systém Windows. Nyní tedy následuje i verze pro Linux, která dovoluje spravovat vybrané aplikace – umožňuje jim dosáhnout zrychlení a zvýšení výkonu a umožňuje i správu automatického přerozdělování datově náročných operací I/O v paměti typu flash.

Intel řekl, že CAS může zaměřit nejčastěji používaná data v úložišti back-end – například na SAN –, a to i v počítačích se systémem Windows. Program také umožní virtuálním diskům přecházet mezi operačními systémy a zachovat při tom vysoký výkon I/O ve flashové mezipaměti.

Podle Flinta může CAS výkon na standardních pamětích ztrojnásobit. V aplikacích OLTP může výkon poskočit až osmnáctkrát. To, o kolik se výkon zlepší, záleží na jednotlivých systémech a také na poměru aktivních a backendových dat na serveru a dále na tom, zda jsou náročné na čtení nebo přepisování.

Aby se program ujistil, že neduplikuje práci, která už byla provedena v DRAM, může CAS přebrat kontrolu nad všemi přístupy k datům. Nejčastěji používaná data jsou umístěna v DRAM, zatímco další často používaná data jsou na SSD.

Software poskytuje integraci a kooperaci mezi standardními mezipaměťmi serverů DRAM a SSD. To vytváří několikaúrovňovou mezipaměť, která optimalizuje použití systémové paměti a automaticky vybírá nejlepší úroveň mezipaměti pro aktivní data. CAS se dá použít s flahovou kartou 910 series PCI nebo s 3700 SATA SSD.

Byl pro vás článek přínosný?