Hlavní navigace

Internet Explorer 8: Microsoft plánuje zvýšit jeho bezpečnost

6. 7. 2008

Sdílet

V druhé betaverzi chystaného prohlížeče Internet Explorer 8 (IE8), která bude vydána již v příštím měsící, Microsoft plánuje rozšířit zabezpečení o ochranu proti malwaru a cross-site scriptingu.

V druhé betaverzi chystaného prohlížeče Internet Explorer 8 (IE8), která bude vydána již v příštím měsící, Microsoft plánuje rozšířit zabezpečení o ochranu proti malwaru a cross-site scriptingu.

Přidání těchto dvou bezpečnostních prvků potvrdil Austin Wilson ze společnosti Microsoft, díky čemuž by nový Internet Explorer měl nabídnout zabezpečení srovnatelné s konkurenčními prohlížeči. Podobné funkce totiž používá jak Firefox 3.0, tak i Opera 9.5 a varují tak uživatele, pokud se dostanou na stránku podezřelou z toho, že obsahuje škodlivý kód.

Narozdíl od řešení Mozilly, která aktualizuje seznam nebezpečných stránek pro Firefox několikrát denně a porovnává jej s adresami, které uživatel chce navštívit, bude IE8 vyhodnocovat hrozby dynamicky pomocí speciálního algoritmu a když uživatel bude chtít určitou stránku navštívit, vždy předem zjistí, zda je opravdu bezpečná. V případě podezření na infekci pak IE8 uživatele na tuto možnost upozorní. IE8 dále bude pracovat s reputací serverů, aby věděl, kterým lze skutečně důvěřovat.

Další novinkou v IE8 bude ochrana proti útokům typu cross-site scripting (XSS). Jedná se o metodu narušení webových stránek pomocí využití bezpečnostních chyb ve skriptech, díky kterým útočník může docílit import vlastního škodlivého kódu v JavaScriptu. To pak může vést k poškození vzhledu stránky, jejímu znefunkčnění anebo dokonce získání citlivých údajů návštěvníků stránek či obcházení bezpečnostních prvků aplikace a phishingu.
Nenechte si ujít:
Pět věcí, kterými vás nadchne IE 8.0

Opera 9.5 přináší vyšší rychlost i nové funkce

Internet Explorer 8.0 beta 2 přijde v příštím čtvrtletí

Windows Vista a Internet Explorer 7 – jak se prosazují?

John Pescatore, analytik společnosti Gartner, tyto informace vítá a říká, že zvýšení bezpečnosti webových prohlížečů je krok správným směrem.

Přesný datum vydání druhé betaverze IE8 zatím nebyl zveřejněn, stále se mluví jen neuričtě o srpnu 2008, takže zájemci si mohou zatím testovat první betaverzi, vydanou před čtyřmi měsíci, která je k dispozici ke stažení ze stránek Microsoftu.

Zdroj: Computerworld.com

 

Byl pro vás článek přínosný?