Hlavní navigace

Internet věcí přináší nové výzvy v oblasti dostupnosti dat

19. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © tashatuvango
Vykročili jsme směrem k Internetu věcí, ve kterém je vše přes lednici a televizory až po běžecké boty a hodinky připojeno k internetu. To přinese nové výzvy v oblasti dostupnosti dat jak pro jednotlivce, tak i pro podniky.

Podle výzkumu společnosti IDC, produkty a řešení internetu věcí se rozšíří po celém světě během příštích několika let, a to dramatickou rychlostí. Objem financí se v této oblasti zvětší z 1,9 bilionů dolarů v roce 2013 na 7,1 bilionů v roce 2020. Dvě třetiny spotřebitelů plánují koupi propojených technologií pro domácnost do roku 2019. Polovina spotřebitelů si plánuje pořídit nositelnou elektroniku. To vše bude vyvíjet obrovský tlak na IT organizace.

Požadavky spotřebitelů na dostupnost dat, které jsou stále častěji ukládány v cloudu, jsou hodně vysoké. Očekávají, že jejich data jim budou k dispozici kdykoliv a kdekoliv si budou přát - ať už se jedná o historii běhání nebo o rodinné fotografie. To znamená, že společnosti, které podporují a skladují tato data, by měly samy sloužit jako příklad nepřetržitého byznysu a poskytovat nepřetržitou dostupnost.

Data musí být taktéž chráněna před ztrátou a neoprávněným přístupem. Spotřebitelé se bouří proti společnostem, které nedokáží brát vážně jejich obavy o soukromí. Zákony o ochraně osobních údajů, jako například Protection of Personal Information Act (POPI), jsou však na straně spotřebitelů.

Společnosti shromažďují a uchovávají více a více dat o jednotlivcích, ale zároveň je na ně vyvíjen čím dál větší tlak, aby byly schopné tato data chránit. Příkladem je televize připojená k internetu, kde je centrálně evidováno vše: co jste kdy sledovali, údaje o vaší kreditní kartě, co jste si stáhli, výhledově i vaše video chaty. Důsledky pro každou společnost, která nedokáže zabránit zneužití dat třetí stranou, budou katastrofální.

Podniky potřebují skoro nepřetržitou ochranu dat, aby o ně za žádných okolností nemohly přijít. Potřebují ověření ochrany, aby mohly garantovat obnovu dat, a vhodné šifrování, aby zabránily neoprávněným přístupům.

V moderním datovém centru to často znamená ochranu dat na dvou různých fyzických místech a ochranu spojení mezi nimi. Pokud jsou zálohy uloženy v cloudu, musí být chráněny ve stejné míře. Stále větší důraz bude kladen na ochranu dat nacházejících se přímo v zařízeních uživatele, jako jsou smartphony nebo notebooky. Ochrana koncových zařízení se stává velmi důležitou součástí strategie dostupnosti dat. 

příloha_ovladnete_sva_data

 

Autor je regionálním manažerem společnosti Veeam pro CZ/SK/HU

Byl pro vás článek přínosný?