Hlavní navigace

IoT v tradičních oborech je výzvou, řešením může být edge computing

5. 3. 2019

Sdílet

 Autor: NicoElNino @ fotolia.com
Přesun běžných průmyslových oborů do světa digitálního internetu věcí není vždy jednoduchá: častá manipulace se zastaralými systémy a občas poněkud konzervativním náhledem bývá obtížná; situace se nicméně zjednodušuje každým dnem.

Podniková část internetu věcí v oblastech jako je energetika, výroba či automobilový průmysl patří mezi velmi úspěšné součásti nového světa, avšak zároveň také ty nejsložitější na opravdu funkční integraci. Průmyslový internet věcí se tak potýká s řadou výzev.

Dobrá zpráva je, že z technického hlediska je situace výrazně zlepšuje: řešení pro předělání starých systémů a zařízení tu jsou, nové sady snímačů a komunikačních modulů lze někdy do průmyslových strojů zapojit pomocí stále rozšířeného sériového portu RS-232. To však často stejně nestačí: Připojení skrze Ethernet je už prakticky standardem jako minimum, jinak smysluplná data sbírat nejde.

 

Edge networking jako odpověď?

Více k tomu řekl Bill Johnson, viceprezident společnosti DCP Midstream, která se specializuje na zemní plyn a jeho distribuci skrze potrubí. Stejně jako u ostatních firem je i pro Johnsona největší výzvou schopnost instalace IoT zařízení bez nutnosti odstavení provozu strojů nutných k provozu potrubí.

Podle něj je cestou k efektivnější a rozsáhlejší distribuci IoT hlavně možnost externího přidělání snímačů, termometrů, specializovaných tlakových snímačů a dalších zařízení, například přilepením, přišroubováním nebo jiným namontováním, bez nutnosti pozastavení činnosti strojů.

Problém je ale podle něj i v možnostech připojení. Přestože podstatná část světa má 4G/LTE připojení, není to tak u znatelné části vybavení, o něž se jeho firma stará. Je pravda, že DCP podniká primárně v USA, kde je pokrytí obecně podstatně horší než v Evropě, ale přesto je o důležitou informaci; tj. relativní nezávislost zařízení samotných na fungování sítě, už jen kvůli potenciálnímu blackoutu.

příloha_ovladnete_sva_data

Jedním ze způsobů řešení je rádiový signál, ale výrazně praktičtější – a navíc na vzestupu – je edge computing.

Celkový trend vypadá velmi obdobně: Rozšíření IoT je závislé na serverech, a protože na stabilní internetové připojení není radno spoléhat, lokální servery nabývají na důležitosti (když pomineme mnoho dalších důvodů). Edge computing je na vzestupu jak ve střední Evropě – ČR je toho důležitou součástí – tak ve zbytku světa.

Byl pro vás článek přínosný?