Hlavní navigace

iPad 3 přijde v příštím roce se čtyřjádrovým procesorem

24. 8. 2011

Sdílet

Termín uvedení nové generace procesorů A6 od Applu je podle analytiků vodítkem k tomu, kdy bude uveden i tablet iPad 3.

I přes větší počet jader procesoru A6 má být nová generace iPadu nejen rychlejší, ale i energeticky efektivnější, protože Apple zapracoval na obou těchto parametrech. Výrobu podle Linleye Gwennapa, zakladatele a vedoucího analytika společnosti The Linley Group, bude zajišťovat společnost TSMC, zatímco čipy A5 pro Apple vyrábí Samsung. Díky vyhrocenému vztahu mezi těmito dvěmi firmami vypadá ale další spolupráce nepravděpodobná.

Zatímco čipy A5 jsou vyráběny 40nm procesem, u A6 chce Apple přejít na velmi pokročilý 28nm výrobní proces, díky čemuž bude velikost obvodů i přes dvojnásobek jader podobná jako u předchozího dual-core modelu. To podle Gwennapa přinese zajímavou kombinaci růstu výkonu i energetické úspory. Někteří komentátoři ale v této souvislosti poukazují na fakt, že většina existujících aplikací pro iOS nedokáže více jader efektivně využít. Architektura nového čipu ovšem bude s největší pravděpodobností stále vycházet z Cortexu-A9 od ARMu, na jehož základě byl navržen i procesor A5.

Aktuální rozvrh ukazuje, že procesory A6 by se do výroby měly dostat v druhém čtvrtletí příštího roku a tablet iPad 3 by se tak mohl objevit na trhu v červnu, představení by pravděpodobně mohlo nastat na tradiční vývojářské konferenci Applu WWDC. Analytici očekávají, že v nejbližší době Apple také představí novou generaci iPhonu, která bude vybavena dvoujádrovým procesorem A5. Vývoj iOS 5 se již blíží ke konci (aktuálně Apple vydal již šestou betu) a podepsal i kontrakty na masovou výrobu přístrojů.

Apple se s čipy A6 zařadí mezi top výrobce ARM čipů, protože čtyřjádrové modely zatím ohlásily jen společnosti Texas Instruments, nVidia a Qualcomm. Například čtyřjádrové čipy z rodiny nVidia Tegra s kódovým označením Kal El by se měly podle výrobce objevit v prvních přístrojích již koncem letošního roku.

Byl pro vás článek přínosný?