Hlavní navigace

iPhone 4: Nových smartphonů se prodá astronomické množství

20. 6. 2010

Sdílet

Analytici očekávají obrovský zájem o nedávno představený smartphone od Applu, který této firmě výrazně zvýší i její celkové prodeje a mají pro tuto předpověď pádné důvody.

Ke konci příštího roku by podle Katy Hubertyové, analytičky společnosti Morgan Stanley, mělo chodit po zemi již celkově 100 milionů majitelů iPhonů, přičemž jen do konce letošního roku by se mělo prodat celých 42 milionů iPhonů, jiné odhady pak mluví dokonce o 48 milionech.

Tyto predikce podporuje i nevídaný zájem uživatelů, kdy se během prvních 24 hodin, kdy byly umožněny předobjednávky, prodalo i přes značné problémy s funkčností elektronických obchodů celých 600 000 přístrojů (více viz článek Apple se omluvil za fiasko při objednávkách iPhonu 4). Katy Hubertyová také věří, že více než polovina stávajících uživatelů iPhonu přejde na novější model a jeho popularita pak zpětně zvýší zájem o tento přístroj u majitelů smartphonů postavených na jiné platformě. Podnětem k upgradu je zejména skutečnost, že na smartphonech Applu první a druhé generace (iPhone a iPhone 3G) nebude možné využít některé z nových funkcionalit obsažených v operačním systému iOS 4, který byl pro stávající uživatele uvolněn v uplynulém týdnu. Důvodem jsou hardwarová omezení zmíněných přístrojů. Původní iPhone nejde na iOS 4 upgradovat vůbec a iPhone 3G nepodporuje například multitasking, takže je logické, že jejich stávající majitelé se budou snažit pořídit si nejnovější model iPhone 4.

Noví uživatelé mají být navíc lákáni i poměrně atraktivními cenami dotovaných přístrojů spolu s uzavřením smluv s operátory (u AT&T se tak nový iPhone dá sehnat až o 400 dolarů levněji) a lákadlem je také řada nových hardwarových vylepšení iPhonu 4, jako kamera na přední straně a velký displej. iPhone 4 také disponuje 512 MB operační paměti, zatímco iPhone 3GS disponoval jen 256 MB a u iPhone 3G to pak bylo 128 MB systémové paměti.

Hubertyová proto předpokládá, že uživatelská základna iPhonu se v následujících 18 měsících ztrojnásobí, i když již v uplynulém období zažívaly tyto přístroje intenzivní růst. Na začátku roku 2009 informovala analytická společnost Gartner, podíl iPhonu na trhu se více než zdvojnásobil z 5,3 % v roce 2008 na 10,8 % o rok později. Smartphony jsou v současnosti velmi rychle rostoucím segmentem trhu a podle Gartneru tento segment mezi prvním čtvrtletím 2009 a 2010 vzrostl o celých 48,7 %. Jiní analytici jsou ovšem přesvědčeni, že dynamika prodejů iPhonu nebude stačit na jeho hlavní konkurenci, reprezentovanou přístroji s OS Android. Více viz článek Levné smartphony s OS Android pomohou porazit iPhone.

Byl pro vás článek přínosný?