Hlavní navigace

iPhone 4: Problémy s anténou pobouřily uživatele i konkurenty

4. 8. 2010

Sdílet

Silně medializované potíže s kvalitou signálu u smartphonů iPhone 4, které se Apple rozhodl původně obhajovat tím, že podobné výpadky mají i telefony dalších výrobců, sice nezmizely, přístup Applu se ovšem mění.

Applu se zmíněnými problémy podařilo pobouřit nejen majitele nového telefonu, ale svým přístupem vyprovokoval i konkurenční výrobce. Více o jejich podstatě najdete v článku iPhone 4 má problém se slabým signálem.

Společnost Apple totiž původně na svůj web umístila video, které mělo za cíl potvrdil její argumenty a zachycovalo Steva Jobse s přístroji iPhone 3GS, iPhone 4, BlackBerry Bold 9700, HTC Droid Eris, Motorola Droid X, Nokia N97 mini a Samsung Omnia II, jak u nich shodně klesá kvalita signálu na jeden až žádný dílek při uchopení rukou. Tento přístup Applu ovšem konkurenty rozezlil a například zástupci společnosti RIM, výrobce přístrojů BlackBerry, se proti nařčení Applu tvrdě ohradili s tím, že jejich zařízení jsou navržena tak, aby problémem iPhonu 4 s kvalitou signálu netrpěla. Také HTC a Nokia se vůči nařčení ohradily s tím, že jejich přístroje žádné problémy s kvalitou příjmu nemají, i když video Applu ukazuje opak.

Apple proto nyní ustupuje od této svojí strategie přesvědčit uživatele, že špatný signál při uchopení telefonu rukou je „normální“ a místo provokativních videí umístil na svůj americký web méně kontroverzní informace o laboratorních testech antény iPhonu 4 a investicích do jejího designu. Dále pak Apple dodává ke smartphonům iPhone 4 bezplatně pouzdra, aby nedocházelo ke kontaktu ruky uživatele s bočními stranami přístroje. Jedno originální pouzdro se přitom prodává v USA za zhruba 30 dolarů, takže náklady na něj si nyní Apple musí odečíst ze zisku z každého prodaného iPhone 4.

Apple odmítá, že by ke stažení videa byl přinucen svými rivaly, ale i po jejich odstranění je toto video k vidění např. na YouTube.

Byl pro vás článek přínosný?