Hlavní navigace

iPhone 4S: Funkci pro rozpoznávání řeči roste konkurence

10. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © arrow - Fotolia.com
Software pro zadávání příkazů pomocí hlasu od společnosti Sensory si poradí i s velmi hlučným prostředím.

Jedním z nezajímavějších nástrojů nového iPhonu 4S, jehož distribuce bude na českém i slovenském trhu spuštěna koncem tohoto měsíce, je bezesporu osobní asistent nazvaný Siri. Ten dokáže rozpoznat lidskou řeč na takové úrovni, že uživatel může ovládat celý telefon pouze prostřednictvím svého hlasu. Velkou pozornost vzbudilo demonstrační video této nové funkce, ve kterém si například běžec nejprve vyřizuje elektronickou poštu a následně ovládá svůj playlist. Siri má však jeden velký nedostatek, kterým ostatně trpí většina programů pro rozpoznávání řeči. Její schopnost rozpoznat hlas klesá úměrně s tím, jak se počet přítomných hlasů zvyšuje. V hlučném prostředí je tedy možnost jejího využití minimální.

S takovým prostředím nemá naopak vůbec žádný problém nástroj Trulyhandsfree Voice Control 2.0 (TVC), který pochází z dílen společnosti Sensory. Některým analytikům se z něj přímo podlamují kolena. „Je to ůžasné. Oni snad použili nějaký druh černé magie, takže klidně můžete mít mobil v kapse a dokonce i v hlučném prostředí mu zadávat nějaké příkazy,” říká například Michael Morgan z ABI Research.

Odolnost vůči hlučnému prostředí však není jedinou výhodou TVC. Oproti Siri totiž k jeho aktivaci nepotřebujete stisknout žádné tlačítko. Takové řešení obvykle přináší velké problémy, podle vývojářů Sensory se jim ale TVC díky své přesnosti dokáže vyhnout. Dokonce prý rozpozná příkazy, které jsou součástí delší věty a to až na vzdálenost šesti metrů.

Technologii Siri tedy roste silný konkurent. Zároveň jde i o součást konkurenčního boje mezi jednotlivými mobilními platforamami, protože TVC je v současné době dostupný pouze pro telefony s operačním systémem Android. Mezi zákazníky společnosti Sensory bychom navíc mohli najít taková jména jako Samsung či Motorola, jejímž majitelem se stal letos v srpnu Google. Apple by proto rozhodně neměl usínat na vavřínech.

Byl pro vás článek přínosný?