Hlavní navigace

iPhone 4S: Oprava problému s vybíjením nemožná?

18. 11. 2011

Sdílet

 Autor: Úvodní foto: © iFixit
Apple v minulé aktualizaci iOS 5.0.1 sice opravil problém s baterií, ale ne ten, který trápil většinu uživatelů. Jak se ukazuje, oprava zjevně nebude triviální, ale je možná spojena s celou koncepcí nového smartphonu.

Aktualizovaný firmware iOS 5.0.1 od Applu totiž přinesl (jen) vyřešení problému s chybovou smyčkou při synchronizaci iPhone 4S, která měla za následek větší spotřebu energie a tím pádem i rychlejší úbytek baterie. Hlavní problém, se kterým se ovšem potýká většina uživatelů nového iPhonu, a který jim způsobuje krátkou výdrž baterie, ale zůstal zcela neopraven. Možná že ani opravit totiž nepůjde.

Kyle Wiens z webu iFixit potvrzuje, že úbytek baterie na iPhone 4S je i s iOS 5.0.1 opravu značný a že telefon vydrží nabitý jen pár hodin. I když má baterie v iPhone 4S větší kapacitu než u iPhone 4, celkově telefon vydrží mnohem méně a mnoha komentátorům se v této souvislosti dere na rty otázka, jak si vůbec mohl Apple dovolit nový iPhone v tomto stavu, který by bylo možné označit jako „beta verzi“, uvést vůbec na trh.

Nicméně malá výdrž trápí řadu majitelů moderních smartphonů a klasické miniaturní li-ion baterie nejsou zjevně schopny držet krok s rychle rostoucími možnostmi smarthphonů. Například čipsety pro práci ve 4G sítích jsou energeticky vysoce náročné a jedním z důvodů, proč Apple zatím neuvedl iPhone s podporou 4G, i když se to obecně očekávalo, je právě možná problém s dostatečnou výdrží takového přístroje. To, že 4G čipsety jsou energeticky opravdu náročné, potvrzují některé nové modely smartphonů s Androidem, oproti nimž je možná i iPhone 4S stále ještě šampionem ve výdrži.

Problémem iPhone 4S ovšem nemusí být způsobený chybou s neustálým zjišťováním lokality přístroje, jak se psalo zpočátku (viz článek Chyba v iOS 5 způsobuje problémy s výdrží baterie iPhonu) a ta je pravděpodobně jen součástí celého komplexu příčin. Nový přístroj má dvoujádrový procesor, jehož energetická efektivita je pravděpodobně horší než u jednojádrové verze, také 8megapixelový fotoaparát bude energeticky náročnější než 5megapixelový, protože je potřeba napájet více prvků a došlo i k dalším změnám, které se všechny mohou podílet na vyšší spotřebě. Nový iOS 5 je mnohem komplexnější operační systém, zejména díky rozšíření o podporu iCloudu, takže i běh složitějšího OS celý přístroj více vytíží. Apple si navíc nebral příliš se spotřebou servítky a pokud je přístroj zapnutý, svítí neustále LED dioda detektoru přiblížení, pokud dáte telefon k uchu, aktivuje se automaticky Siri. Všechno to se podílí na rostoucí spotřebě a i když nikdo neví jakou měrou přesně, je možné, že problém s rychlým úbytkem baterie je dán celkovou koncepcí nového přístroje a ani odstranění existujících chyb situace nevyřeší. A i samotná „věhlasná“ technologie Siri je poměrně velkým konzumentem výkonu procesoru a tím pádem také baterie, protože musí komprimovat slova, posílat je přes síť a získat zpět odpovědi. Podle Wiense z iFixit se energetické nároky Siri dají srovnávat se spotřebou při surfování (která není právě nízká).

Co z toho plyne za závěr? Pokud by stačilo opravit jednoduchou chybu ve firmwaru, která by vybíjela přístroj neustálým zjišťováním lokality, Apple by to pravděpodobně hned udělal. To, že iOS 5.0.1 nepřinesl řešení, poukazuje na možnou skutečnost, že prostě situace ani žádné rozumné řešení nemá, nanejvýš jen povypínat všechny ne zcela potřebné funkce a omezit tak možnosti, které iPhone 4S nabízí.

Byl pro vás článek přínosný?