Hlavní navigace

iPhone 5 přijde pravděpodobně v listopadu

18. 5. 2011

Sdílet

V posledních dnech uniklo několik zajímavých informací ohledně nástupce smartphonu iPhone 4, jehož uvedení se překvapivě pozdrželo.

iPhone 5 má být totiž údajně vyráběn až ve třetím kvartálu 2011 a na trh by se měl dostat až ke konci letošního roku. Společnost Phone4U mluví konkrétně o termínu 21. listopadu, což je ještě později, než se původně počítalo. Apple oficiálně žádné informace o novém smartphonu nezveřejnil, jen se spekuluje, že jej vyvíjí pod kódovým označením N94. Přiliš radikální změny oproti stávajícímu modelu iPhone 4 ale nelze očekávat.

Mezi hlavní novinky, které by Apple měl v smartphonu iPhone 5 představit, patří podle analytiků společnosti FBR Capital Markets 8megapixelový fotoaparát a také jediný hybridní čip, který bude schopný komunikovat v GSM i CDMA sítích. Dalším vylepšením má být dvoujádrový procesor A5, který je použit i v tabletech iPad 2, ale jak někteří experti namítají, půjde o zlepšení, které většina aplikací stejně nevyužije. Více viz článek iPhone 5: Dvoujádrový procesor A5 bude zbytečný luxus.

Současné modely iPhone 4 disponují dvěma různými čipy, GSM verze používá pro komunikaci se sítí čip od Infineonu, v CDMA verzích iPhonu je pak čip od Qualcommu. Jediný čip, schopný pracovat v obou standardech sjednotí tyto dvě linie přístrojů a ušetří Applu starosti s výrobou. Nový duální čip by měl být také od společnosti Qualcomm, takže Apple tím zredukuje dodávky čipů od Intelu, jehož je Infineon divizí. Analýza FBR počítá s tím, že během třetího kvartálu 2011 Apple vyrobí 20 milionů iPhonů, z toho 8 milionů by mělo být právě modelů iPhone 5. Co se týká zmíněného 8megapixelového fotoaparátu, Apple bude v iPhonu 5 podle FBR používat CMOS senzor od společnosti OmniVision. Původně se spekulovalo o CMOS čipech od Sony, ale podle všeho bude Sony pravděpodobně jen záložním dodavatelem CMOS čipů pro Apple pro příští rok.

Díky poměrně malému množství očekávaných změn hovoří komentátoři o tom, že iPhone 5 bude možná prodávaný jen jako aktualizace modelu 4, např. pod označením iPhone 4S. Nejistá je stále také podpora mobilních plateb pomocí technologie NFC, které by umožnily telefon používat jako mobilní peněženku. Co se týká chystaného iOS 5, který bude pravděpodobně podhalen na červnové vývojářské konferenci Applu, ten by měl také fungovat i na starších modelech smartphonu iPhone.

Byl pro vás článek přínosný?