Hlavní navigace

iPhone konečně dostane Flash, Applu navzdory

12. 9. 2011

Sdílet

Aniž by to Apple schválil, získají uživatelé iPhonu možná již velmi brzy přístup k flashovému obsahu.

Společnost Adobe v minulém týdnu uvolnila software Flash Media Server 4.5, který nově podporuje také operační systém iOS od Applu. Pro přístup k flashovému obsahu přes nový Flash Media Server ale uživatelé iPhonů či iPadů nepotřebují mobilní prohlížeč Safari, který stále nezahrnuje podporu technologie Flash.

Dostanou se k němu totiž díky protokolu HTTP Live Streaming, jehož autorem je paradoxně právě Apple. Ten jej vyvinul s cílem umožnit posílání živého či předem nahranému audio a video obsahu do přístrojů iPad, iPhone, iPod Touch nebo Mac prostřednictvím běžného webového serveru. Adobe ale hodlá protokolu využít pro vytvoření jediné cesty, jak vytvářet jakýkoliv obsah bez ohledu na to, zda daný prohlížeč podporuje Flash či nikoliv.

Apple má s flashovým obsahem dlouhodobý problém. Nejvíce to schytal od bývalého generálního ředitele Steva Jobse, podle kterého je Flash špatně navržený program, který zákazníkům Applu způsoboval jen problémy. Navíc prý trpí velkým množstvím bezpečnostních děr a mobilním zařízením snižuje výdrž baterie. Z těchto důvodů Apple zcela zakázal používání Flashe v aplikacích distribuovaných prostřednictvím App Store. Vývojářům doporučuje používat otevřené standardy jako CSS, JavaScript nebo HTML5.

Byl pro vás článek přínosný?