Hlavní navigace

iPhone SE a iPad Air přicházejí, má smysl je kupovat?

11. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Apple
Apple pustil na trh nový iPhone SE a iPad Air. Oba s podporou 5G. A právě teď jdou do předprodeje.

Třetí generace jednoho z nejpopulárnějších applovských produktů, iPhonu SE, přichází se stejným designem jako generace předchozí čili v těle iPhonu 8. S podobně zaoblenými hranami, velkými bezely nad i pod displejem, domovským tlačítkem s Touch ID a jednoduchou kamerou vpředu i vzadu.

Žádný širokoúhlý fotoaparát ani Face ID. Pro ty, kteří si nezvykli na Face ID či k navracení se na domovskou obrazovku gestem, je návrat domovského tlačítka a Touch ID nepochybným přínosem, jakkoliv je vykoupen menším displejem o rozměrech jen 4,7 palce.

Uvnitř nového iPhonu SE najdeme nejpokročilejší procesor A15, stejný jako uvnitř iPhonu 13. Co se týče kapacity, telefon je nabízen ve variantách 64 GB, 128 GB a 256 GB. Mimochodem, procesor A15 zajišťuje kromě jiného to, že se stejnou kamerou, jakou disponovala předešlá generace, jste schopni pořídit lepší fotky i videa.

A Neural Engine sloužící k akceleraci strojového učení a AI kód jsou víc než dvakrát rychlejší než v případě procesorů A13. Krom toho je A15 zárukou energetické úspornosti a dle vyjádření Applu vydrží nový iPhone SE v off-line režimu přehrávat video až 15 hodin.

Pro mnohé uživatele však bude největším tahákem nepochybně podpora 5G. Dosud totiž, pokud jste chtěli 5G iPhone, jste museli utratit minimálně 629 dolarů za iPhone 12 mini, který je sice kvalitním, ale z dnešního pohledu s pomalejším A14 procesorem a oproti novému iPhonu SE, který jde do prodeje za 429 dolarů, taky dražším. Je však třeba uvést, že iPhone SE nepodporuje mmWave 5G frekvence.

Kamera telefonu je stejná jako u předchozího modelu (12MP, f/1.8), díky systému Deep Fusion, který pro optimalizaci fotografií využívá strojové učení, ale zaručí kvalitnější výstupy. Součástí je také Smart HDR 4 (posun oproti Smart HDR) a funkce Photographic Styles pro inteligentní přizpůsobení scény. Chybí však Night mód, který od iPhonu 11 zajišťuje výrazně lepší fotografie při slabém osvětlení.

V kostce je nový iPhone SE v zásadě identický jako jeho dva roky starý předchůdce, ovšem s novějším procesorem a vším, co tento fakt obnáší. Ty, kteří touží po nejnovějším a nejnabitějším iPhonu neuspokojí. Ti, pro které je prioritou cena a dlouhá životnost, však budou nadšení.

iPad Air

Ve stejný den jako nový iPhone SE jde do (před)prodeje také iPad Air páté generace, který modelovou řadu víc, než který jiný předtím, přibližuje iPadu Pro. Na pohled sice vypadá stejně jako předchozí verze, to zásadní se však skrývá uvnitř. Zejména mnohem rychlejší procesor M1, který najdeme i v aktuálním iPadu Pro a 24palcovém iMacu. Vůbec poprvé taky iPad Air přichází s podporou 5G.

příloha_ovladnete_sva_data

Čelní kamera iPadu Air nabízí širokoúhlý 12MP objektiv, který najdeme i v loňském iPadu Pro. Součástí je podpora „centrování“ prostřednictvím funkce Center Stage. Displej zůstává stejný (10,9 palce), Liquid Retina, s Touch ID v zapínacím tlačítku.

Stejně jako iPad Pro podporuje druhou generaci Apple Pencilu a Magic Keyboard a nabíjen je přes USB-C. Dostupný je za 599 dolarů v několika barevných variantách, včetně fialové, růžové či nové tmavě modré.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?