Hlavní navigace

IT oddělení čelí náporu zaměstnanců, kteří chtějí ve firemní síti provozovat vlastní zařízení

4. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Zvyšuje se počet zaměstnanců, kteří mají vlastní tablety, notebooky a chytré telefony a firmy musí pro tato zařízení zavádět nové politiky „přineste si své vlastní zařízení“ (Bring Your Own Device – BYOD).

Studie na téma virtualizace desktopů*, kterou vytvořila organizace Forrester Consulting jménem společnosti Dimension Data, ukazuje, že ve dvou třetinách z 546 dotázaných organizací mají uživatelé zájem o podporu vlastních zařízení. Přestože osobní počítače jsou stále hlavní koncový bod, 20 – 22 % organizací uvedlo, že již nyní poskytují podporu pro tablety, notebooky a smartphony zaměstnanců. Dalších 16 – 21 % plánuje podporovat vlastní zařízení zaměstnanců v příštích dvou letech.

„Zatímco většina BYOD politik se nachází v raném stádiu realizace, výzkum ukazuje, že zvýšený zájem zaměstnanců nutí myslet organizace jinak. Pro 50 % respondentů je větší samostatnost zaměstnanců důvodem pro podporu jejich vlastních chytrých telefonů, tabletů, netbooků a notebooků. 47 % respondentů jako hlavní důvod pro BYOD uvedlo nižší pořizovací náklady,“ říká Zbyszek Lugsch, Sales and Solutions Director ze společnosti Dimension Data Czech Republic. „Z údajů vyplývá, že virtualizace desktopů a aplikací hraje klíčovou roli v podpoře zaměstnanců, jejich vlastních zařízení a zvýšení flexibility. Virtualizace desktopů zvyšuje mobilitu a volnost při výběru zařízení a zároveň zaručuje snadnou správu a vyšší bezpečnost.“

„Organizace hledají způsoby, jak mohou zaměstnanci používat svá vlastní zařízení, což ale ovlivňuje podnikové procesy, jako jsou politiky, právní odpovědnosti, lidské zdroje, školení nebo podpora,“ říká Zbyszek Lugsch, Sales and Solutions Director ze společnosti Dimension Data Czech Republic.

Byl pro vás článek přínosný?