Hlavní navigace

Italové opět povolili užívání ChatGPT

3. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Společnost OpenAI mohla v Itálii znovu spustit službu ChatGPT poté, co provedla změny vyžadované místním úřadem pro ochranu osobních údajů.

Poté, co byla dočasně zakázána kvůli možnému porušování GDPR, byla v Itálii opět zpřístupněna služba ChatGPT. Italské úřady to oznámily v návaznosti na požadované změny, které společnost OpenAI provedla.

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Na konci března italský regulátor nařídil společnosti OpenAI, aby přestala v Itálii zpracovávat údaje získané skrz ChatGPT, což fakticky způsobilo, že služba byla v zemi ukončena. Místní úřad pro ochranu osobních údajů 11. dubna OpenAI definoval konkrétní změny, které bude muset provést, aby mohla ChatGPT v Itálii dál nabízet. Většině z nich bylo vyhověno a OpenAI získala podmínečně povoleno poskytovat v Itálii ChatGPT s tím, že další změny provede dodatečně a bude dodržovat pravidla EU o ochraně osobních údajů.

Změny, které společnost OpenAI provedla, zahrnují:

  • Na webových stránkách společnosti OpenAI byl zveřejněn popis osobních údajů, které jsou zpracovávány pro algoritmy trénování modelů umělé inteligence, a upozornění, že každý má právo se z takového zpracování odhlásit.
  • Zveřejnění formuláře, který umožňuje evropským uživatelům odhlásit se ze zpracování jejich osobních údajů.
  • Přidání tlačítka na uvítací stránce pro italské uživatele, které požaduje potvrzení, že je jim 18 let nebo že jsou starší 13 let a získali souhlas rodičů nebo opatrovníků s používáním služby.

„Oceňujeme kroky, které společnost OpenAI učinila, aby sladila technologický pokrok s respektem k právům jednotlivců, a doufáme, že společnost bude pokračovat ve svém úsilí o dodržování evropských právních předpisů o ochraně osobních údajů,“ uvedly italské úřady.

příloha_ovladnete_sva_data

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Ve svém březnovém oznámení o zákazu ChatGPT orgán pro ochranu osobních údajů mimo jiné uvedl, že chyba v knihovně s otevřeným zdrojovým kódem – kterou společnost OpenAI zveřejnila v březnu, ale od té doby byla opravena – umožňovala některým uživatelům ChatGPT zobrazovat části z historie chatu jiného aktivního uživatele. Rovněž uvedl, že „informace zpřístupněné službou ChatGPT ne vždy odpovídají skutečným okolnostem, takže dochází ke zpracování nepřesných osobních údajů“.

Ačkoli změny společnosti OpenAI jsou dostatečné na to, aby jí italské úřady povolily v zemi působit, očekávají, že společnost splní další požadavky, včetně zavedení přísnějšího mechanismu potvrzování věku a informační kampaně o právech Italů odmítnout zpracování jejich osobních údajů za účelem trénování algoritmů umělé inteligence.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku