Hlavní navigace

Jak by mohla vypadat kybernetická válka s Čínou?

7. 4. 2011

Sdílet

Píše se rok 2020. Ekonomicky i vojensky stále silnější Čína se rozhodla připojit připojit Singapur, který má tak následovat osud Hongkongu, Macaca a (mezitím rovněž obsazeného) Tchaj-wanu.

Ještě než dojde k fyzickému útoku, začíná rozsáhlá kybernetická akce, jejímž cílem je narušit fungování vojenských sil i kritické infrastruktury v USA, Japonsku a dalších zemích. Tak alespoň vypadá fiktivní scénář budoucí kybernetické války, který vytvořil bývalý americký diplomat Christopher Bronk, který se nyní specializuje na tuto problematiku na Rice University. Celý scénář byl publikován v Strategic Studies Quarterly vydávaných U.S. Air Force a stručný výtah z něj přinesl americký Computerworld.

V roce 2020 dokáže čínská armáda podle scénáře pro své akce v kyberprostoru vyčlenit až 60 000 specialistů. Jsou schopni proniknout do armádních i vládních sítí. Jakmile padne první výstřel, USA zjišťují, že jejich schopnost reagovat je značně oslabená. Hroutí se hlavně koordinace mezi jednotlivými systémy, nefungují některé počítače, radarové systémy, satelitní komunikace, navigace či hardware přímo na letadlových lodích. Do komunikačních sítích armády jsou vypouštěny záměrné dezinformace, servery se ocitají pod rozsáhlými útoky DDoS a výsledkem je totální zmatek. Za těchto podmínek se USA raději vyhnou eskalaci konfliktu; Čína ovšem dosáhne svého cíle a Singapur přichází o svou nezávislost.

Bronk v rozhovoru pro americký Computerworld naopak bagatelizoval hrozbu, že by v tomto případě kybernetický útok dokázal vyřadit z provozu např. elektrorozvodné sítě v USA, což označil za nepravděpodobné, stejně jako to, že by letadla začala padat z oblohy. Nedojde ani k nějakému celkovému „kolapsu Internetu". Tvrdí, že nechce vyvolávat žádné apokalyptické vize. Výsledkem podobného incidentu by nebylo, že by se lidé „vrátili na stromy" a fungování sítí se zase vrátí k normálu.

Kybernetická válka podle Bronka především nevypukne jen tak izolovaně od dalších událostí, ale bude součástí širšího konfliktu, podobně jako k tomu došlo třeba v Gruzii. Předtím se útočníci v narušených či ovládnutých sítích budou naopak chovat „tiše" a neupozorňovat na svoji přítomnost.

Jiná část scénáře popisuje, jak lze snadno zasáhnout i fungování komerční sféry a např. zastavit provoz přepravních služeb, jako je FedEX nebo UPS. Jejich systémy budou zcela zahlceny falešnými informacemi a balíky budou směřovat úplně jinam, než je jejich správné místo určení.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Samozřejmě – popsaný scénář je jen jednou z mnoha možností. Podstatou katastrof bývá právě to, že přicházejí nečekaně, způsobem, který nikdo nepředpokládal...

 

Byl pro vás článek přínosný?