Hlavní navigace

Jak připojit chytrou TV k síti? Zkuste powerline adaptéry

5. 4. 2014

Sdílet

 Autor: TP-Link
Chytrá televize bez internetu je v podstatě zbytečná investice. Takže se s námi asi shodnete na tom, že připojení takové televize k síti je víceméně esenciální záležitostí. Ale jak na to, aniž byste bytem museli tahat spousty kabelů?

První možností je preventivně si koupit televizi s integrovaným Wi-Fi modulem, nicméně toto řešení není pro ty, kteří si svou chytrou televizi již koupili a následně zjistili, že nepodporuje Wi-Fi, ale na druhou stranu disponuje LAN konektorem. Wi-Fi modul samozřejmě lze dokoupit v podobě USB zařízení, je tu však jeden háček – většina televizí podporuje jen moduly stejného výrobce, a ty vzhledem k absenci konkurence nebývají zrovna levné.

TP-Link

K alternativní možnosti patří využití powerline adaptérů, tedy technologie, která své místo na trhu hledá posledních několik let. Nejvíce takových zařízení, která jsou schopna přenášet internetový signál a data prostřednictvím elektrických rozvodů, má na českém trhu v portfoliu TP-Link. Jeden z modelů této značky TL-PA4010, zvládá přenos dat přes obyčejné zásuvky rychlostí až 500 Mbit/s. Tento model navíc disponuje integrovanou zástrčkou, a tak v zásuvce nezabírá místo jiným spotřebičům.

příloha_ovladnete_sva_data

Připojení chytré televize pomocí powerline adaptérů je snadné. Jeden z adaptérů zapojíte do zásuvky v blízkosti Wi-Fi routeru a s routerem jej propojíte ethernetovým kabelem. To samé uděláte s druhým adaptérem, který ale propojíte kabelem přímo s televizí, respektive jejím LAN konektorem. Oba adaptéry pak spárujete pomocí k tomu určeného tlačítka, kterým zároveň vytvoříte šifrované spojení.

Zdroj: TZ TP-Link

Byl pro vás článek přínosný?