Hlavní navigace

Jak rychle uvolnit místo na smartphonu s Androidem? - 6.díl

5. 10. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Zbavte se jednou provždy a jedním klepnutím uložených souborů aplikací, vyčistěte si složku se staženými soubory, smažte nepotřebné mapy offline, zbavte se stažené hudby a veškerého dalšího zbytečného balastu.

Předcházející díl

 

Jen málo věcí je v životě tak frustrujících jako skutečnost, že vaše mobilní zařízení najednou odmítá nainstalovat aktualizace aplikací kvůli nedostatku místa. Na rozdíl od jiných životních situací se však jedná o problém, který se naštěstí dá snadno vyřešit. Stovky megabajtů či dokonce gigabajty místa se dají poměrně rychle uvolnit smazáním nepotřebných stažených souborů, vyhozením nepotřebných dokumentů a map offline, vyčištěním vyrovnávací paměti cache a odstraněním nepotřebných souborů hudby a videa. A pokud by vám námi představené tipy nepomohly, pak jako poslední řešení zvažte, zda by nebylo načase pořídit si nějaký nový telefon s operačním systémem Android.

6. Zbavte se aplikací, které prakticky nepoužíváte

Ano, doslova jsme si zamilovali možnost vzdáleně stahovat a instalovat aplikace pro operační systém Android do našich zařízení přes internetový prohlížeč. Ptáte se na nevýhody? Hlavní nevýhodou je skutečnost, že naše zařízení s operačním systémem Android jsou doslova přecpána spoustou aplikací, přičemž některé z nich jsme použili jen jednou (a některé vůbec nikdy).

Aplikace Obchod Play vám pomůže zjistit, které aplikace prakticky nepoužíváte.

Řešení je nasnadě, odstranit alespoň některé tyto nepoužívané aplikace – ideálně všechny, které používáte jen minimálně. Existují rovněž aplikace, které dokážou sledovat využívání aplikací uživatelem a poté mu sdělit, které z nich používá minimálně. Patří sem například aplikace App Usage nebo QualityTime. Nicméně konečné rozhodnutí je samozřejmě vždy jen na vás – jen vy rozhodnete, které aplikace nepotřebujete. Doporučujeme buď projít seznam všech aplikací ve vašem mobilním zařízení a zjistit, bez kterých se obejdete, nebo zkuste zkontrolovat svoji knihovnu v aplikaci Obchod Play.

Chcete-li zobrazit přehled všech aplikací nainstalovaných ve vašem smartphonu, pak spusťte aplikaci Obchod Play a v ní klepněte do levého horního rohu na ikonku se třemi vodorovnými čarami. Následně z nabídky vyberte položku Moje aplikace a hry a následně klepněte na záložku Nainstalováno. Poté klepněte v pravé části obrazovky na tlačítko pro třídění a vyberte kritérium, podle kterého chcete aplikace třídit, například Velikost nebo ještě lépe Naposledy použito. Pokud si jako kritérium pro třídění vyberete možnost Naposledy použito, pak se v seznamu přesuňte co nejvíce dolů, kde se zobrazují aplikace, které používáte nejméně. Vidíte tam nějakou, bez které se obejdete? Pak na ni klepněte a následně stiskněte tlačítko Odinstalovat.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?