Hlavní navigace

Jak se připojit k českému superpočítači?

27. 6. 2022

Sdílet

 Autor: VŠB
V první stovce nejrychlejších superpočítačů se stále drží počítač v národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě. Chcete si na něm něco spočítat?

Počítač slouží především pro řešení výzkumných úloh z oblasti materiálového inženýrství, chemie a biověd a je využíván také v komerční sféře.

Pro zájemce, kteří by si chtěli vyzkoušet, jak se k takovémuto počítači připojit, nabízí IT4Innovations dva videotutorialy. Jeden pro zájemce s Windows a druhý pro ty s Linuxem. A vyplatí se to.

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Protože získat výpočetní čas na tomto stroji, není zase žádná velká utopie. IT4Innovations totiž vyhlásilo 26. veřejnou grantovou soutěž, díky které můžete získat výpočetní čas nejen na superpočítačích IT4Innovations, ale i na superpočítači LUMI. Žádosti se podávají v angličtině, a to do 3. srpna.

Ostravský superpočítač má také nové centrální úložiště dat, které dodalo IBM ve spolupráci s firmou Datera.

IBM a Datera tak společně vybudovaly v národním superpočítačovém centru, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, centralizované úložiště dat založené na IBM Spectrum Scale.

Pište pro Computerworld

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři Computerworldu?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu.

Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

Nové řešení nejenom, že pokryje specifické potřeby stávajících superpočítačů, ale také nabídne své kapacity jejich nástupcům. Je to flexibilní řešení, ve kterém se vždy dostává dost kapacity na data a jednotlivé úkoly není nutné odkládat. Kromě toho také nabízí dostatečný úložný prostor pro projekty s dlouhým životním cyklem.

„Centrální úložiště má klíčovou roli v architektuře služeb našeho superpočítačového centra. V aktuální konfiguraci poskytuje toto úložiště postavené na technologii IBM Spectrum Scale kapacitu 15 petabytů. Díky centrálnímu úložišti mohou uživatelé přistupovat k projektovým datům, které používají k realizaci svých výpočtů, ze všech superpočítačů centra. Modulární design úložiště nám umožňuje v budoucnu úložné kapacity snadno rozšiřovat,“ uvádí Roman Slíva, vedoucí HPC architekt v IT4Innovations.

příloha_ovladnete_sva_data

Úložnou kapacitu tvoří kombinace rychlých SSD disků a disků NL-SATA. Ty jsou spolu s dalšími infrastrukturními prvky rozděleny do tří nezávislých bloků, aby byla zajištěna vysoká dostupnost a možnost snadné replikace dat. Celková prostupnost systému je 39 GB/s a zvládá až 57 000 I/O operací za sekundu.

„Správcům projektu je již dnes jasné, že kapacitu centrálního úložiště budou muset kvůli rostoucím nárokům projektů navýšit. Modulární návrh nového systému ostatně s touto možností nativně počítá,“ dodává Pavel Pokorný, technický ředitel ve společnosti Datera.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?