Hlavní navigace

Jak získat Windows 11 zadarmo

19. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Pokud nemáte nárok na nové Windows zdarma, pořád vás mohou vyjít levně.

Technicky vzato Windows 11 zdarma nejsou. Pokud totiž už nevlastníte počítač s Windows (nebo samostatný produktový klíč), musíte za licenci zaplatit. Nicméně upgrade na nejnovější Windows nestojí nic. V dohledné budoucnosti budou moct majitelé kompatibilních počítačů s Windows 10 přejít na Windows 11 bez toho, aby cokoliv platili. 

Stejně tak uživatelé Windows 7 nebo Windows 8, ačkoliv ti musejí počítat s mezikrokem v podobě nainstalování Windows 10. Tento upgrade už sice bezplatný není, přesto jej lze realizovat bez toho, abyste museli za licenci platit plnou cenu (například, pro Windows 10 by stále měly fungovat tytéž produktové klíče, které jste využili už pro starší systém). 

Způsobů, jak získat Windows 11, je několik. Ten nejjednodušší je zkrátka počkat, až vám Microsoft upgrade automaticky nabídne prostřednictvím Windows Update. Ačkoliv, takové čekání se může protáhnout na několik měsíců, jelikož Microsoft už dříve avizoval, že se širší distribucí systému nezačne dřív než příští rok. Taky ale můžete vzít situaci do vlastních rukou a manuálně upgradovat hned, ať už se rozhodnete pro „doinstalování“ systému nebo zcela novou instalaci. 

První varianta zachová vaše adresáře a soubory v neměnné podobě na stávajících místech, ta druhá všechna vaše data před instalací systému zcela smaže. Bez ohledu na to, kterou zvolíte, je třeba zamířit na stránky Microsoftu, do sekce stažení Windows 11. V případě „doinstalování“ systému využijte pomoci instalačního asistenta, v případě zcela nové instalace je potřeba nejdřív vytvořit bootovatelný USB disk nebo DVD. 

příloha_ovladnete_sva_data

Uživatelům Windows proces usnadní Media Creation Tool, ti, kteří používají Mac nebo Linux, budou muset nejdřív vytvořit ISO soubor, který následně uloží na některý z typů disků. Jakmile zvolíte způsob, jakým chcete Windows 11 instalovat, nezapomeňte se v několika krocích ujistit, že: máte kompatibilní hardware, že jste si stáhli instalačního asistenta, případně připravili instalační nosič a že jste si zálohovali své soubory (pro případ, že by se něco pokazilo).

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

A taky mějte na paměti, že na rozhodnutí, zda si chcete čerstvé Windows ponechat, budete mít od instalace jen deset dní, během kterých lze upgrade zvrátit ještě relativně snadno.

Byl pro vás článek přínosný?