Hlavní navigace

Jaký bude internet věcí v roce 2018? (1)

27. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © Melpomene
Internet věcí (IoT) se objevil snad ve všech zprávách loňského roku –-- ať už kvůli vývoji nových zařízení, počítačovým útokům zneužívajícím nezabezpečená zařízení nebo díky novým divizím IoT ve společnostech jako Dell či Rolls-Royce. Co nás ale čeká letos?

Do roku 2020 bude podle Gartneru existovat více než 20 miliard připojených věcí, jiné odhady počítají i s daleko vyšším počtem. Rychlé zvyšování počtu IoT zařízení za uplynulý rok (od toasterů až po kartáčky na zuby) ukazuje, jak rychle se k této prognóze blížíme.

Jak příležitosti pro IoT rostou, podniky po celém světě začaly vyvíjet unikátní zařízení nebo hledat způsob, jak internet věcí u sebe využít pomocí nových řešení založených na softwaru či platformě.

Zde jsou některé trendy IoT, které podle odborníků stojí za sledování v letošním roce.

 1.   Vzestup umělé inteligence (AI)

V uplynulém roce došlo k obrovskému nárůstu zavádění umělé inteligence v podnicích a týká se to také internetu věcí.

IoT je bohatým informačním zdrojem pro aplikace umělé inteligence a strojového učení, protože strojový park, například automobily, potřebuje určitou míru automatizace, aby mohl za provozu okamžitě reagovat na své prostředí. Obrovské objemy dat vytvářené těmito zařízeními poskytují vývojářům AI rozsáhlý prostor.

„Myslím, že strojovému učení poroste popularita, protože lidé ve skutečnosti nevědí, co hledají, a proto mohou používat sady výcvikových dat k analýze vzorů a učení se věcem, kterým dříve nerozuměli, “ prohlásil pro Computerworld Mike Bell, výkonný viceprezident pro zařízení a IoT ve společnosti Canonical.

 2.   Přesun na hranici

Jak roste rychlost implementace  IoT, očekává se, že výpočetní a úložná kapacita umístěná na hranici bude mít pro aplikace IoT větší význam, zejména v průmyslových oblastech, kde vybavení funguje ve velké vzdálenosti od jádra infrastruktury.

Podle zprávy IDC FutureScape se začne do roku 2019 ukládat, zpracovávat a analyzovat nejméně 40 procent dat generovaných zařízeními IoT v blízkosti či na okraji sítě.

Podle Bella uvidíme koncept všudypřítomné výpočetní kapacity. Cloud bude důležitý i nadále. Veškeré pracovní zátěže se budou zpracovávat na okraji. „Máte možnost zpracovávat zajímavé pracovní zátěže lokálně a na jiných místech, kde má smysl udržovat věci na hranici,“ dodává Bell.

3.   Novější firemní modely

Tradiční volbou firem pro připojení IoT bylo rozhraní Wi-Fi a mobilní sítě. Protože začíná být platforma IoT pokročilejší, zvažují organizace i další možnosti připojení, například pomocí technologie 5G či LPWAN, která v uplynulém roce zaznamenávala neustálý růst počtu nasazení.

příloha_ovladnete_sva_data

Rozvoj nových integrovaných technologií a firemních modelů zvýší význam konektivity. Podniky hledají nízkonákladová připojení s dlouhou výdrží, která nevyužívají mnoho energie.

Jednou věcí, které si všimnete, jsou nové typy aplikací, které budou k dispozici s technologií LPWAN. Například „díky přítomnosti senzorů v téměř každém zařízení mohou výrobci odhadovat, kdy dojde k opotřebení produktu, a nahradit ho novým“, tvrdí Bell.

Byl pro vás článek přínosný?