Hlavní navigace

Jamo S608

1. 1. 2012

Sdílet

www.cptpraha.cz cena: 12 990 Kč s DPH/pár Jak jen je tohle za ty peníze možné? To je první, co musí snad každého napadnout při pohledu na obrovské sloupy dánské značky Jamo. Pár obro...
www.cptpraha.cz cena: 12 990 Kč s DPH/pár

Jak jen je tohle za ty peníze možné? To je první, co musí snad každého napadnout při pohledu na obrovské sloupy dánské značky Jamo. Pár obrovských reproduktorů s masivní konstrukcí a úctyhodnou váhou více než 50 kg zabalený v jediné krabici totiž v koncové ceně přijde na necelých třináct tisíc. Série „Studio“ přestavuje u Jamo základní kategorii klasických reproduktorů – není tedy rozhodně určena audiofilům, nejlevnější sloupy S426 koneckonců můžete mít za necelých 4800 Kč. Nicméně S608 jsou nejdražším modelem z celé řady (konstrukčně je nad nimi teoreticky sice model S 718, ten je ale o tři tisíce korun levnější).
S608 vzbuzují již na první pohled respekt. Obrovské rozměry a zároveň štíhlý, majestátní vzhled jsou dány kombinací celkem pěti reproduktorů – obrovský basový s průměrem 25 cm je umístěn ve spodní části široké boční stěny, úzká čelní stěna pak má v horní polovině trojici středopásmových a jeden výškový reproduktor. Basový reproduktor používá klasickou konstrukci s papírovou membránou, středopásmové měniče jsou osazeny membránou z kompozitního plastu a pevným kovovým středem pro lepší rozptyl zvuku, výškový reproduktor má klasickou hedvábnou kalotu usazenou v rozměrné mělké misce, která rovněž napomáhá lepšímu pokrytí prostoru. Bassreflexní vyústění je umístěno společně s reproduktorovými terminály podporujícími bi-wiring či bi-amping ve spodní polovině zadní stěny. Čelní a vrchní strana reproduktorů je provedena v lesklém černém laku, boční panely pak v matné imitaci dýhy buď v černé, nebo v odstínu tmavého jabloňového dřeva. Vzhledem k velké výšce je možné k reproduktorům připevnit dodávané podnoží, které zlepšuje stabilitu a zároveň snižuje přenos vibrací do podlahy.
Vzhledem k ceně a rozměrům je obdivuhodná nejen samotná robustní konstrukce, ale i bezchybná kvalita opracování a spojení všech panelů a částí – i když u S608 nejsou použité ušlechtilé materiály, zpracování je přinejmenším na úrovni reproduktorů střední třídy, můžete je tedy bez obav umístit i do moderního prostorného interiéru. Co je ale podstatnější, bez obav jimi můžete onen prostorný interiér i ozvučit – S608 totiž nejen vypadají o třídu lépe, ale též hrají.
První, co si uvědomíte, zejména dáte-li reproduktorům dostatek volného místa k rozehrání, je mohutný prostor, který dokáží díky velkým basovým membránám a velkému objemu podat. Opravdu důrazně ale doporučujeme odstup od stěny i nábytku alespoň 30 cm, raději ale půl metru – zejména od bočních basových reproduktorů. Nejlépe pochopitelně budou, jako prakticky každé sloupové (a stojanové) reproduktory, hrát zcela ve volném prostoru. Vedle výtečného podání prostoru, které oceníte při sledování filmů či poslechu klasické a rockové hudby, zaslouží pochvalu výtečná dynamika a vysoká citlivost, díky níž lze obrovské bedny rozehrát až překvapivě snadno. Také rozlišení jednotlivých nástrojů je přinejmenším nadprůměrné a překvapivě věrně a muzikálně jsou podány vokály. Snad jediné, v čem S608 připomíná, že patří cenou do nižší kategorie, je podání výšek – ty sice nejsou agresivní, chybí jim ale přece jen jemnost rozlišení, vyšší rozsahy pro reprodukci HD zvukových formátů či SACD a detail, který nabízejí především speciálně upravené klasické či páskové výškové kaloty, případně ty vyrobené ze slitin lehkých kovů nebo jiných netradičních materiálů. Sloupy Jamo si díky tomu poradí skvěle jak s filmy, včetně těch zatížených na kvalitní soundtracky, tak s rockem, blues či elektronickou hudbou. Velmi dobře zvládnou dokonce i jazz či klasickou hudbu, u těchto žánrů se ale výrazněji projeví jejich limity – nespokojeni ale budou nejspíše pouze audiofilové, pro všechny ostatní nabízí Jamo S608 neuvěřitelné množství hudby za velmi rozumný obnos.
S608 můžete koupit i v sestavách pro domácí kino – díky obrovským wooferům navíc klidně zvolte variantu HCS3, která kombinuje sloupy s regálovkami a centrem (konfigurace 5.0) a stojí necelých 17 tisíc. To je za sestavu, s níž bez problémů ozvučíte 30–50 čtverečních metrů, doslova fantastická cena. Je to zvláštní paradox – jediným nedostatkem sloupů Jamo mohou být paradoxně jejich fyzické i zvukové rozměry: do menších místností v paneláku bychom je doporučili jen v případě, pokud máte opravdu málo nábytku.
Jamo S608
Konstrukce: třípásmové s bassreflexem
Rozměry: 1134 × 190 × 380 mm
Váha: 25,5 kg
Výškový repro: 1× 25 mm, hedvábí
Středový repro: 3× 127 mm, kompozit
Basový repro: 1× 250 mm, papír
Impedance: 6 ohmů
Trvalý/špičkový výkon: 150/240 W
Citlivost: 90 dB

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku