Hlavní navigace

Japonská banka nahradí platební karty otiskem dlaně

Sdílet

 Autor: © Sean Gladwell - Fotolia.com
Japonská banka Ogaki Kyoritsu v září představí nové bankomaty, které namísto platební karty využívají biometrické údaje zákazníka, konkrétně otisk jeho dlaně.

Zákazníci banky Ogaki Kyoritsu již nebudou potřebovat platební kartu. Ke kontrole stavu účtu i vybrání a vkladu hotovosti jim postačí přiložit dlaň ke skenovacímu zařízení, vyplnit datum narození a svůj PIN. Banka se k tomuto kroku rozhodla po zemětřesení a vlně cunami, která minulý rok zpustošila severovýchodní pobřeží země a připravila mnoho lidí o jejich domovy, majetek i doklady. K hotovosti pak neměli přístup několik měsíců.

Banka působící především v prefektuře Gifu, vzdálené 250 kilometrů západně od Tokia, v září zprovozní prozatím pouze třináct nových bankomatů, deset na svých pobočkách, jeden pro výběr z vozidla a dva mobilní, zkonstruované z přívěsů. První z nich bude vybaven pro případ pohotovosti satelitním přijímačem a velkou obrazovkou na televizní přenosy, druhý bude pravidelně projíždět místy, ve kterých nejsou žádné bankovní pobočky.

V Japonsku používá scan dlaně nebo prstu jako doplňkové bezpečnostní opatření již mnoho velkých bank, ale Ogaki Kyoritsu se sloganem „Jste svou vlastní platební kartou“ je první, která platební karty kompletně nahradí. K využití této služby musí zákazník poskytnout bance určité biologické údaje, které umožní jeho identifikaci.

Technologie skenovacího zařízení pochází od společnosti Fujitsu a pro identifikaci používá vzory žil v lidské ruce. Během okamžiku dokáže rozlišit až mezi sty tisíci různých osob. Fujitsu rovněž prodává produkty jako například myš k počítači s vestavěným skenerem dlaně sloužící k přihlášení do systému namísto hesla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku