Hlavní navigace

JavaOne 2008: K bohatším internetovým aplikacím

5. 6. 2008

Sdílet

V květnu se v Moscone Convention Center v San Franciscu sešli vývojáři, techničtí specialisté i partneři firmy Sun na každoroční konferenci JavaOne. Hlavními tématy letos byly bohaté internetové aplikace, technologie Insight a open source projekty Sunu, zejména OpenSolaris a MySQL. Nejzajímavější postřehy se dozvíte v následujícím článku.

V květnu se v Moscone Convention Center v San Franciscu sešli vývojáři, techničtí specialisté i partneři firmy Sun na každoroční konferenci JavaOne. Hlavními tématy letos byly bohaté internetové aplikace, technologie Insight a open source projekty Sunu, zejména OpenSolaris a MySQL.

Konference JavaOne tradičně není zdaleka jen o Javě, ale o celém ekosystému, který se kolem této platformy vytváří. Jedním z hlavních témat byly letos aplikace z kategorie RIA (rich internet application). Ty se sice spouští v rámci webového prohlížeče, jsou však plnohodnotné v tom smyslu, že uživatel pouze nezobrazuje stránky, ale pracuje s obsahem podobně jako u aplikací pro desktop (programy pro práci s mapami, on-line grafické editory a fotogalerie, pokročilý webový e-mail či kancelářské programy...). Tato vyšší funkčnost může být zajištěna Ajaxem/JavaScriptem, který je populární v rámci toho, co se dnes označuje za aplikace Web 2.0, ale stejně dobře nějakým plug-inem webového prohlížeče.

Do této skupiny patří Adobe Flex/Flash, samozřejmě Java od Sunu(speciálně její varianta JavaFX, jež byla uvedena před rokem) a Microsoft SilverLight. Významným hráčem v této oblasti je kromě Sunu, Adobe a Microsoftu také Google. Do kategorie RIA se někdy řadí i aplikace, jež by funkčnost klasického desktopu chtěli nabídnout i v prostředí chytrých telefonů.

Směr dalšího vývoje
Všichni dodavatelé nabízejí samozřejmě nejen plug-in pro uživatele, ale na druhé straně i pokročilé nástroje pro vývojáře těchto aplikací. Param Singh, senior director společnosti Sun pro platformu JavaFX, na konferenci v této souvislosti prohlásil, že Sun chce oproti své konkurenci zvolit poněkud jiný přístup; nepůjde mu v první řadě o to, jak atraktivně vypadají výstupy příslušných aplikací ohromující uživatele mírou interaktivity, ale bude se zajímat spíše o potřeby vývojářů a poskytovatelů obsahu – například jaké technologie by pro úspěch svých obchodních modelů uvítaly firmy vyvíjející streamovaná multimédia.

Během keynote konference JavaOne představil CEO Sunu Jonathan Schwartz (na fotografii vpravo) projekt Insight. Technologie, jež se v jeho rámci vyvíjejí, by měly poskytovatelům obsahu umožnit získat lepší přehled o tom, jak a kdo jejich aplikace používá, a zvýšit tak možnost obsah nějak zpeněžit (tato koncepce samozřejmě souvisí i s cílením internetové reklamy). Java by tak podle Schwartze neměla být pouze platformou pro vývojáře, ale i pro vlastní poskytovatele obsahu, měla by jim umožňovat těsnější interakci s uživateli.

Pozornost byla věnována také skriptovacím jazykům. Je na trhu místo ještě pro nějaké další? Sun je přesvědčen, že ano. Součástí platformy JavaFX bude proto i nový jazyk JavaFX Script. Technologický ředitel Sunu Bob Brewin uvedl, že JavaFX Script by měl oproti JavaScriptu nabídnout několik výhod – třeba umožňovat vývoj aplikací, které půjde spouštět i mimo webový prohlížeč. Demonstrován byl např. způsob, jak aplikace JavaFX běží na emulátoru Androidu od Google; Sun nicméně žádné speciální plány s Androidem v tuto chvíli nemá. Zatím není ani jasné, jak to bude vypadat s Javou v příštích verzích Apple iPhone.

Na JavaOne byla dále představena nová verze open source vývojového prostředí pro Javu NetBeans 6.1. Chystá se i první oficiální verze NetBeans for PHP, která by v rámci vývojového prostředí pro javovou aplikaci měla umožnit inteligentně spolupracovat s existujícím kódem v PHP. Podobně již NetBeans začalo v předcházející verzi podporovat jazyky C, C++ a Rubby. Jako další z novinek Sun podrobněji prezentoval také chystaný projekt Hydrazine, což bude platforma pro vývoj webových aplikací.

Nejatraktivnější zařízení
Java původně vznikla z projektu určeného pro pokročilou spotřební elektroniku. Na konferencích JavaOne byly v minulých letech tradičně prezentovány přístroje postavené na Javě, ať už šlo o chytré karty, nebo o mobilní telefony. Letos bylo zařízením, které zaujalo nejvíce návštěvníků, zřejmě javové pero LiveScribe umožňují uživateli psát na obdobě jednoúčelového notebooku (dodává se spolu s perem). Text pak lze snadno převést do PC. Pero navíc souběžně se psaním umožňuje i záznam zvuku, který je pak s textem časově provázán.

Open source projekty
Sun koupil společnost MySQL za miliardu dolarů na počátku letošního roku. Analytiky i uživatele hned po transakci zajímalo, jaký Sun zvolí v případě tohoto open source produktu obchodní model.

Nedávno Sun přišel s myšlenkou, že by k placeným funkcím mohlo patřit i zálohování databáze MySQL s podporou šifrování a komprese. Tyto nadstavby by přitom měly uzavřený kód, respektive by k němu měli přístup pouze platící zákazníci. Tento plán ovšem mezi uživateli MySQL vyvolal nevoli. Představitelé Sunu proto na konferenci oznámili, že od svého záměru ustupují. Obchodní model ovšem stále počítá s kombinací bezplatných a placených funkcí populární databáze, kterou používají například Google, Yahoo či Facebook. V současnosti ovšem nějakou z placených služeb Sunu má objednanou jen asi promile uživatelů. Ať tak či onak, Sun potřebuje, aby se tento podíl zvýšil.

Na konferenci JavaOne byla také uvedena první oficiální verze OpenSolaris (stávající verze byly určené testerům a vývojářům). Oproti Linuxu by měl OpenSolaris nabídnout uživatelům řadu výhod, například systém balíčků vyvinutý rámci projektu Indiana by měl umožnit snadnější instalaci a integraci aplikací třetích stran do systému. Jádrem systému je kernel Solarisu a jako výchozí souborový systém používá OpenSolaris ZFS (Zettabyte File System).

OpenSolaris by měl být určen především podnikům, které potřebují systém pro provoz kritických aplikací. Sun je podle slov svých představitelů potěšen tím, jak se neustále rozšiřuje komunita vývojářů systému. Těm se Sun snaží jejich experimenty usnadnit řadou funkcí, třeba možností se kdykoliv jednoduše vrátit k poslední stabilní verzi systému.

 

Byl pro vás článek přínosný?