Hlavní navigace

JEDEC: Nové testovací standardy umožní lepší porovnání SSD disků

24. 9. 2010

Sdílet

Nově představené standardy pro testování solid state disků mají umožnit kupujícím lépe porovnávat dostupné modely na trhu.

Zmíněné standardy ohlásila asociace JEDEC (Joint Electronic Devices Engineering Council), jejímž cílem bylo vytvořit novou metriku pro porovnání spolehlivosti a výdrže SSD disků. To má umožnit uživatelům snáze vybrat si nejvhodnější produkt pro svoje aplikace.

Uvolněny byly konkrétně dva standardy s názvy JESD218 SSD Requirements and Endurance Test Method a druhý JESD219 Solid-State Drive Endurance Workloads. Tyto standardy by měly sjednotit metriky, používané k popisu disků, neboť například průměrnou chybu mezi selháním (MTBF), která je klíčová pro charakteristiku spolehlivosti disku, výrobci pojímají často nejednotně.

Solid state disky jsou rozdělovány podle typu využití do dvou hlavních skupin – podnikové a uživatelské. Nové standardy se týkají obou skupin, takže jak běžní uživatelé, tak IT manažeři by měli být schopni lépe posoudit, který model se pro jejich účely lépe hodí. Zástupci asociace JEDEC tvrdí, že široce adaptované průmyslové standardy pro SSD jsou základním nástrojem pro odstranění zmatku na trhu a větší rozšíření těchto disků při objasnění jejich spolehlivosti a kvality. Trh by tak měl v solid state disky získat větší důvěru a tyto produkty by se měly stát pro kupující snáze „čitelné“, dodává Scott Graham, zástupce asociace JEDEC.

Standard JESD218 konkrétně vytváří hodnocení, které reprezentuje počet TB dat, které je možné zapsat bez selhání na disk a tuto hodnotu označuje jako TBW. JESD219 se pak zaměřuje na zátěž při využití s podnikovými aplikacemi, uživatelská zátěž do něj má být zapracována později.

Oba dokumenty jsou k dispozici ke stažení ze stránek www.jedec.org. K urychlení jejich adopci plánuje asociace uspořádat i speciální seminář věnovaný této problematice, který by se měl uskutečnit 5. října v San José.

Byl pro vás článek přínosný?