Hlavní navigace

Jedno zařízení – více asistentů?

28. 9. 2019

Sdílet

 Autor: © Jon Phillips - IDG
Nová iniciativa může zjednodušit způsob, jakým komunikujeme s virtuálními asistenty. Na jednom zařízení jich bude moct koexistovat víc.

Celá paleta virtuálních asistentů, o nichž jste nejspíš nikdy neslyšeli – včetně Alexy, Cortany nebo toho od Spotify – jsou součástí nové iniciativy, která se snaží ustavit „více aktivačních slov pro jedno zařízení“. V zásadě jde o to, aby uživatelé mohli kterékoliv zařízení oslovovat s konkrétní prosbou/službou přímo; třeba říct Spotify, aby zahrál konkrétní song. V současnosti totiž asistenti jako je Alexa slouží jako svého druhu domovní správce, který vyžaduje příkaz k zahrání skladby s použitím Spotify.

příloha_ovladnete_sva_data

Nová Voice Interoperability Initiative (VII) – Iniciativa pro hlasovou interoperabilitu, zdá se, je inspirována Windows 10 19H2, které nabídnou možnost na jedné zamčené obrazovce aktivovat více druhů asistentů. (V současnosti je třeba Cortaně říct, aby aktivovala Alexu. V budoucnu bude možno Alexu aktivovat rovnou.) VII má podobný cíl a zapojila se do ní celá řada výrobců, včetně firem jako Amazon, Baidu, BMW, Bose, Logitech, Microsoft, Salesforce, Sony, Spotify anebo operátoři jako Orange, Verizon či Freed. Google a Apple se k iniciativě – alespoň zatím – nepřipojili.

Iniciativa zatím působí jako spousta úsilí, které bude třeba vykonat takříkajíc v „backendu“ za dosažením zdánlivě jednoduchého cíle ve „frontendu“, tedy zjednodušení způsobu, jakým komunikujeme s virtuálními asistenty a službami. Pokud se však nějaké nové řešení podaří prosadit v globálu, připojí se pak i Apple a Google? To ukáže až čas...

Byl pro vás článek přínosný?