Hlavní navigace

Jsou Chromebooky odsouzeny k nezdaru?

17. 5. 2011

Sdílet

Již za měsíc se mají na trhu objevit první Chromebooky od Aceru a Samsungu. Jejich šance na úspěch nejsou ale podle komentátorů příliš vysoké.

Google doufá, že s Chromebooky udělá díru do světa. Má jít o převrat v mobilní výpočetní technice, který nás osvobodí od klasických počítačů. Rada věcí ale nasvědčuje tomu, že se přání Googlu nevyplní. Proč? Jmenujme jen tři důvody: kultura, funkčnost a cena.

Kultura
Web má za sebou dlouhou cestu a Google se neplete v tom, že vše, co chcete dělat, můžete dělat právě na internetu. Tedy, skoro vše.

Místo klasických desktopových kancelářských aplikací můžete použít Google Docs nebo také Office Web Apps. Stejně tak můžete na web nahrávat své soubory. Fotografie, hudbu a mnoho dalších dat je možné uložit na některém z mnoha cloudů. Webová emailová schránka je snad již samozřejmostí. Takové jsou možnosti internetu.

Existuje ale také mnoho věcí, které se na webu dělat nedají. Například některé počítačové hry si s ním příliš nerozumí. Přesun do prostředí cloudu navíc představuje významnou kulturní změnu. Velkou roli při něm hraje faktor důvěry. Když se rozhodnete uložit celý svůj život online, stačí malý problém s internetovým připojením a z Chromebooku je pouhé těžítko.

Funkčnost
Jakmile jednou překonáte kulturní změnu, může se vám Chromebook zdát jako dostatečně funkční přístroj. Nikdy s ním však nedosáhnete takové funkcionality jako s notebookem. Jak na notebooku, tak i netbooku se dá také používat Google Docs, webmail nebo Amazon Cloud Player. Na rozdíl od Chromebooku si navíc můžete vybrat i vlastní prohlížeč a nejste omezeni na Google Chrome.

Chromebook není lehčí ani menší než standardní netbook. Má sice rychlejší bootování a delší výdrž baterie než většina notebooků, to samé ale platí i pro netbooky. Standardní netbook zvládne to, co Chromebook, a ještě se na něm dají dělat věci, na které jste zvyklí z osobních počítačů.

Cena
Koupit si Chromebook je jako pořídit si televizor s velmi omezenou schopností přijímat některé kanály, ačkoliv se dá za stejnou cenu sehnat plně funkční televize umožňující chytat všechny dostupné stanice. Cena Chromebooků by se měla pohybovat v rozmezí od 350 do 500 dolarů. Za tu cenu se dají sehnat již velmi kvalitní netbooky.

Pokud by Chromebook stál 100 až 200 dolarů, pak by se pro něj místo na trhu rozhodně našlo. Takto jde ale jen o handicapovaný netbook s nesmyslně vysokou pořizovací cenou a špatnou funkčností.

Byl pro vás článek přínosný?