Hlavní navigace

Jsou Google Glass mrtvé?

18. 11. 2014

Sdílet

 Autor: © Google
Google posunul vydání Google Glass na příští rok. Agentura Reuters proto oslovila vývojáře a devět ze šestnácti přestalo na projektech pro Google Glass zcela pracovat. A uživatelé se tak nyní ptají: dostanou se high-tech brýle od Googlu vůbec někdy na trh?

Spekulacím ohledně ukončení vývoje Glass mnoho nepřidalo ani to, když se spoluzakladatel Googlu Sergey Brin, který je známý tím, že Google Glass nosí pravidelně všude s sebou - a to především na velké akce s novináři - bez nich nedávno objevil přímo na červeném koberci.

Pravdou však je, že na odepsání Glass je ještě příliš brzy.

„Jsme odhodláni pokračovat ve vývoji Glass tak, jako v minulosti,“ uvedla pro Computerworld mluvčí Googlu Anna Whitová s tím, že vývoj těchto high-tech brýlí rozhodně nezpomaluje. Jak dodala Whitová, zrovna v uplynulých dnech byla na webových stránkách Glass zpřístupněna stá aplikace.

Whitová bohužel neměla přesné údaje o tom, kolik vývojářů pro Glass stále aktivně tvoří aplikace a odmítla také potvrdit, kdy bude finální verze Glass vydána. Původně se měly Glass objevit na trhu v roce 2013, v průběhu léta minulého roku Google začal mluvit o vydání v roce 2014 a nyní na toto téma zarytě mlčí. A to je právě ten problém.

Poté, co americký gigant kolem zařízení v roce 2012 vytvořil takový humbuk, bylo o Glass v uplynulých měsících až podivně málo slyšet. Představitelé Googlu projekt nezmínili ani na konferenci I/O.

„Google to nevzdá. Možná, že toto zařízení nebude vydáno v dohledné době, avšak vývojáři se alespoň o Glass dozvěděli a přemýšlejí o něm,“ uvedl analytik IDC Scott Strawn a dodal, že minulý měsíc Google investoval do společnosti Magic Leap, která se zabývá virtuálními technologiemi. Tato investice je významná i podle analytika společnosti Gartner Birana Blaua.

„Na obzoru je něco nového a pravděpodobně to bude spojeno s touto investicí. Google se svými partnery pracuje na něčem novém, investice do Magic leap je opravdu zajímavá,“ uvedl Blau.

Podle Strawna musí Google před uvedením Glass na masový trh překonat řadu obtíží. Pokud společnost vyčká další čtyři roky, brýle mohou mít čtyřikrát výkonnější procesor, než dnes. Spolu s tím by zařízení mohlo mít o mnoho lepší baterii.

„Nemyslím si, že by Glass byl mrtvý, ale inženýři stojí před řadou problémů. Podle mého názoru s tímto konceptem zcela neskončí, je však možné, že se vyvine v něco zcela nového,“ řekl Strawn.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak dodává Patrick Moorhead ze společnosti Moor Insights & Strategy, lidé, kteří byli jednou z projektu nadšeni, mohou být nyní špatnou komunikací ze strany Googlu velmi zklamáni.

„Podle mě není pochyb o tom, že uživatelé i vývojáři ztratili o Google Glass zájem,“ řekl Moorhead. „Tím, že o Glass Google nemluví, vzbouzí v lidech nejistotu. Každý, kdo někdy vytvářel ekosystémy ví, že s vývojáři je potřeba neustále komunikovat. Google se k tomu musí vyjádřit rychle, nebo celý projekt zemře velmi nehezkou smrtí.“

Byl pro vás článek přínosný?