Hlavní navigace

K přenosu zatmění slunce z Fudži poslouží sluneční energie

22. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © photop5 - Fotolia.com
Přímý přenos z květnového zatmění slunce nad Japonskem bude možno sledovat online z nejvyšší hory Japonska. Společnost Panasonic použije baterie nabité sluneční energií.

Společnost Panasonic nabije potřebný počet akumulátorů na úpatí hory Fudži. Ty potom vynese tým horských nosičů na vrchol, kde poslouží jako výhradní zdroj napájení pro vysílání přímého přenosu z vrcholu hory.

Společnost chce události využít k představení svých solárních panelů a dobíjecích přenosných jednotek napájení. Podle prohlášení zástupců Panasonicu budou všechny kamery, počítače, pojítka i ostatní vybavení poháněny sluneční energií. Tým pro přímý přenos budou tvořit horští vůdci a technici, kterým pomohou vybraní jednotlivci z řad obyvatel.

K prstencovému zatmění slunce, kdy se měsíc zcela ocitne před sluncem, ale jeho relativní průměr je menší než relativní průměr slunce, dojde 21. května ráno místního času (0:30 letního středoevropského času). Zatmění bude kromě velké části Japonska viditelné i v jižní Číně a na západě a středozápadě USA. Protože jedním z bodů nacházejících se uprostřed pásu zatmění je hora Fudži, rozhodla se společnost Panasonic připravit přímý přenos právě z vrcholku nejvyšší hory Japonska.

Panasonic patří k největším světovým výrobcům akumulátorů včetně těch, které se běžně používají v přenosných počítačích, fotoaparátech nebo videokamerách. Díky akvizici společnosti Sanyo Electric v roce 2010 také získal technologie solárních panelů. Nyní hodlá tyto dvě technologie propojit a nabídnout přenositelný zdroj energie, který lze použít v místech nacházejících se mimo energetickou síť. Sluncem dobíjené akumulátory najdou uplatnění nejen při výpravách do odlehlých míst, ale i v rozvojových zemích.

Eclipse Live

příloha_ovladnete_sva_data

Hora Fudži, vysoká 3.776 metrů, je nejen nejvyšším vrcholem Japonska, ale i jeho symbolem. V květnu ještě jeho vrchol pokrývá sníh a led, v létě je ale přístupnější a slouží za cíl turistických horských výprav.

Panasonic pro tuto událost vytvořil web a video. Video z YouTube můžete zhlédnout i zde (anglicky):

Byl pro vás článek přínosný?