Hlavní navigace

K sloučení systémů Android a Chrome zatím nedojde

14. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Google
Nový šéf Androidu sice připustil, že se v Googlu se sloučením obou platforem tak trochu počítá. V dohledné době se tak prý ale nestane.

Sundar Pichai se takto vyjádřil ve svém prvním rozhovoru od chvíle, co nastoupil do čela vývojového týmu systému Android. Pichai ve funkci nahradil Andyho Rubina. Předtím působil jako šéf divize Chrome, do které patří i Chrome OS. Nyní má na starost obě platformy najednou.

Analytici se na základě toho domnívají, že Pichai dostal za úkol připravit Android a Chrome OS na sjednocení. To Pichai zcela nevyvrátil. „V současné době počítáme s oběma systémy a chceme do nich investovat. Takže v krátkodobém horizontu se nic nezmění. Za rok nebo za dva už na to možná budeme dívat jinak, ale teď zkrátka máme Android a Chrome,“ řekl Pichai. V odpovědi na následující otázku pak Pichai také připustil, že může docházet k postupnému sjednocování platforem v určitých oblastech.

Pichaiova vyjádřena jsou v souladu s dřívějšími výroky výkonného předsedy Googlu Erica Schmidta. Ten řekl, že Chrome s Androidem „toho budou mít hodně společného“. Současně však dodal, že navzdory tomu zůstanou i nadále samostatnými produkty, protože řeší rozdílné problémy.

Podle některých expertů bychom se o dalším směřování obou platforem mohli více dozvědět na konferenci I/O, která začíná již ve středu.

Minimálně dva analytici jsou přitom přesvědčeni o tom, že postupné sjednocení Androidu a Chromu je nevyhnutelné. Patrick Moorhead z Moor Insights and Strategy říká, že ideálně by se tak mělo stát během příštích tří až pěti let. „V poslední době se Chrome stále více podobá Androidu a Android zase přijal některé funkce Chromu. Pokud to takto bude pokračovat nadále, výsledkem bude zmatek,“ myslí si Moorhead. Podle Moorheada by se kromě samotných systémů měly sjednotit také vývojářské nástroje obou platforem.

Rob Enderle z Enderle Groups k tomu dodává, že existence dvou různých operačních systémů s podobnou funkcionalitou musí nutně vést ke komplikacím. „Nemyslím si, že je možné, aby si za daných okolností udrželi dvě platformy,“ řekl Enderle.

V současné době je situace taková, že existuje verze prohlížeče Chrome pro Android, ovšem žádnou aplikaci Androidu nelze spustit v zařízeních s operačním systémem Chrome. Podle některých spekulací chce Google v blízké době alespoň zajistit, aby šlo na Chromu pracovat s dokumenty Office.

Navzdory různým potížím s aktualizacemi a bezpečnostním problémům popularita Androidu každým rokem roste. V loňském roce se takto objevil již na 70 % všech nových smartphonů.

Byl pro vás článek přínosný?