Hlavní navigace

Kalifornie omezí spotřebu HD televizí

26. 11. 2009

Sdílet

 Autor:
Kalifornie se jako první stát USA rozhodla od roku 2011 omezit spotřebu televizí. Kvůli lobbistickým tlakům se to však netýká obrazovek nad 58 palců.

Americké Kalifornie je známá jako jedno ze světových technologických center, místo s jedním z nejvyšších hrubých produktů na osobu a také jako stát, jehož guvernérem je „Terminátor“ Arnold Schwarzenegger. Zároveň ale jsou známy i problémy Kalifornie s obrovským zadlužením a s nedostatečnou produkcí elektrické energie, což je ještě zesíleno tradiční nechutí Američanů k šetření a pořizování energeticky úsporných řešení.

I to jsou pravděpodobně důvody, proč tento stát sáhl prostřednictvím své Energetické komise k definování nových energetických limitů spotřeby všech televizí a projektorů bez ohledu na jejich technologii - LCD, PDP, staré CRT, LCD či DLP projektory. Podle komise by tyto kroky měly Kaliforňanům přinést úsporu až jedné miliardy dolarů ročně na účtech za elektřinu.

Od roku 2011 se nebudou smět prodávat modely se spotřebou vyšší než 1 watt v pohotovostním stavu a 0,2 wattu na palec čtvereční (~6,45 cm2) plus základních 32 wattů. 42“ televize tak bude mít maximální spotřebu 181,7 wattů. Od roku 2013 budou normy ještě přísnější a to 0,12 wattu na palec a 25 wattů základ, v přídě 42“ modelu to znamená 114,8 wattů.

Splnit tyto normy nemá už dnes problém řada LCD televizí s trubicovým CCFL podsvícením, ještě lépe na tom jsou ty s novější LED podsvícením, které je stále populárnější. Problematické to tak bude hlavně pro plazmové (PDP) obrazovky, které jsou známé svou energetickou nenasytností. Přitom v USA jsou plazmy ve větší oblibě než u nás, stejně jako větší televize obecně. Samotná California Energy Commission ve své zprávě uvedla, že již nyní je na trhu přes 1000 modelů televizí, které splňují pravidla pro rok 2011.

Jak si dokážete představit, byly kalifornské úřady pod velkým tlakem výrobců a prodejců PDP televizí a nakonec jim podlehly, protože nové limity se nebudou týkat televizí s úhlopříčkou nad 58 palců. Absurdní, že? A pak že korupce je jen u nás. Navíc zákazníci chtiví „žravých“ menších televizí si je mohou koupit za hranicemi Kalifornie.

Na titulní fotografii je HD televize Sharp Aquos, která vyniká nízkou spotřebou energie.

Byl pro vás článek přínosný?