Hlavní navigace

Kickstarter přiznal odcizení dat zákazníků

17. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © Kheng Guan Toh - Fotolia.com
Jedna z nejznámějších crowdfundingových služeb oznámila, že kyberzločinci získali uživatelská jména, adresy, telefonní čísla a šifrovaná hesla registrovaných uživatelů.

Službu na pořádání finančních sbírek od jednotlivců používají miliony lidí k získání kapitálu na realizaci kreativních projektů nebo zakládání firem. Představitelé společnosti v sobotu připustili, že se útočníci dostali k části dat o uživatelích, ale že chyba, kterou zneužili, už byla opravena, a k dalším ztrátám dat by tedy již docházet nemělo.

Odcizená hesla jsou sice zašifrovaná, podle oficiálního upozornění je ale může dešifrovat kdokoli s dostatečnými znalostmi a výpočetním výkonem. Kickstarter proto všem uživatelům doporučuje svá hesla změnit. A pro jistotu samozřejmě i ve všech dalších účtech, kde používají stejnou kombinaci přístupového jména a hesla.

Orgány činné v trestním řízení přitom organizaci na únik upozornily již ve středu.

Generální ředitel společnosti Yancey Strickler napsal na oficiální blog: „Útočníci nezískali žádné údaje o platebních kartách. Nemáme žádný důkaz o jakékoli neoprávněné aktivitě s výjimkou dvou účtů Kickstarteru.“ Dodává také, že u nich nebyly uloženy údaje o platebních kartách.

Společnost oznámila, že v posledních dnech posílila zabezpečení a že spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení na odhalení pachatelů.

Kickstarter zahájil činnost v roce 2009 jako platforma pro financování různých projektů jako nezávislých filmů, uměleckých vystoupení, počítačových her nebo otvírání restaurací. Dobrovolníci, které vybranému projektu poskytnou své finanční prostředky, často na oplátku dostávají různé ceny, upomínkové předměty, slevy, vstupenky, kredity nebo první exempláře vyvíjených výrobků.

příloha_ovladnete_sva_data

Za necelých 5 let se již tímto způsobem podařilo financovat přes 100 000 projektů v celkové hodnotě dosahující stovek milionů dolarů.

 

Byl pro vás článek přínosný?