Hlavní navigace

Komentář: Úspěch Windows 7 je pro Microsoft životně důležitý

28. 10. 2009

Sdílet

Pokud se nějaké firmě dvakrát nezadaří s novým operačním systémem, může to znamenat velký problém. Vzhledem k tomu, že Vista nebyla příliš úspěšná, velmi nyní záleží na Windows 7.

Operační systém Vista byl pro firmu Microsoft téměř katastrofou. Nešlo jen o špatnou reklamu, ale lidé o něj neměli zájem. A to znamenalo v konečném součtu velký problém. V dubnu společnost Microsoft oznámila první čtvrtletní ztrátu v historii a ačkoliv celá ekonomika procházela krizí, určitě tomu nepomohly ani problémy s operačním systémem Vista.

Posledním operačním systémem společnosti Microsoft, který totálně propadl, byl Windows Me vydaný v roce 2000. Šlo o nejvíce zabugovaný a nedomyšlený operační systém, který kdy tato společnost vydala. Naštěstí pro ni to bylo jen rok před vydáním Windows XP, takže Windows Me nebyl na trhu moc dlouho a nenadělal tolik škod.

Ale operační systém Vista byl na trhu skoro tři roky, než byl vydán jeho nástupce Windows 7. To znamená, že společnost Microsoft musela tři roky snášet kritizování a Windows se stal stále více a více poskvrněnou značkou. Z toho plyne, že na Windows 7 se hodně spoléhá, ale nemá vůbec lehký úkol.

Aby byla situace ještě horší, tak v této době vůbec není jasné, jak budou v budoucnu důležité operační systémy. Vzhledem k web-based aplikacím a stále větší oblibě cloud computingových služeb, prohlížeč webových stránek se pomalu stává tím, čím byl operační systém. Společnost Microsoft tak potřebuje dokázat, že je důležité zajímat se o to, jaký operační systém využíváte a také musí nabídnout důvod, proč používat právě její operační systém. Také musí dokázat, že umí vyrobit konkurence schopný software, aby lidé i v době, kdy se blíží budoucnost založená hlavně na cloud computingových službách, měli chuť dát šanci nabídce společnosti Microsoft a zkoušet její produkty.

A v neposlední řadě potřebuje Microsoft přesvědčit výrobce počítačů, aby využívali Windows 7 ve svých produktech na úkor Linuxu nebo operačního systému Chrome, který se představí příští rok. Pokud výrobci uvidí, že lidé nemají zájem o Windows 7 stejně tak, jako tomu bylo u OS Vista, budou mít větší chuť prodávat produkty s jiným operačním systémem.

To jsou důvody, proč je Windows 7 nejdůležitějším operačním systémem v historii firmy Microsoft. Tato společnost si nemůže dovolit další krok vedle jako tomu bylo u Windows Vista.

Byl pro vás článek přínosný?