Hlavní navigace

Konica Minolta představila chytré brýle pro průmysl

29. 5. 2019

Sdílet

 Autor: © Supplied Art, Konica Minolta
S AR/VR brýlemi se v posledních měsících roztrhl pytel, a své řešení chytrých brýlí nyní na trh přinesla i Konica Minolta.

I v tomto případě se jedná o rozšířenou realitu a jde vlastně o horní část brýlí, ke kterým je na jedné straně připevněn malý displej. Výhodou je, že tyto brýle jde mimo jiné nasadit na klasické dioptrické brýle, což jejich nositele bezpochyby potěší.

Není bez zajímavosti, že podobně jako další produkty Konica Minolta, i na tomto pracovalo brněnské inovační centrum firmy, v tomto případě mělo na starost software.

 

Další hráč na mladý trh

Brýle se jmenují AIRe Lens a jsou určeny čistě pro podnikový trh, specificky by měly posloužit pracovníkům v manuálních oborech, např. na montážní lince nebo pracovníkům servisních služeb. Brýle už otestovaly firmy jako Siemens nebo Honeywell a v České republice by se měly začít prodávat ve druhé polovině letošního roku.

„Touto technologií nabízíme například průmyslovým společnostem možnost prevést obecný trend optimalizace a zefektivňování i do výrobního prostředí. Výsledky testování potvrdily, že s našimi brýlemi se snížila časová náročnost montáže o 42 procent a doba zaškolování zkušenějším montážním technikem až o 89 procent,“ uvedl Pavel Čurda, generální ředitel Konica Minolta Business Solutions Czech, a dodal: „Nositelná elektronika, stejně jako průmyslová výroba, patří mezi nové oblasti, ve kterých chceme v souladu s naší globální strategií uspět. Uvedení technologie AIRe Lens na trh je pro nás o to významnější, že celý software vznikal pod rukama programátorů v našem brněnském inovačním centru.“

Užitek mají brýle najít také při zkrácení doby na servisní zásah. Jak to funguje? Odborník sedící v centrále firmy jednoduše bude online komunikovat se zákazníkem – technikem, který má problém, a skrze jeho chytré brýle uvidí na laptopu, co se před ním nachází. Odborník mu následně může do brýlí ukazovat správný postup opravy, přičemž výhodou je možnost používat obě ruce a dostupná je i hlasová komunikace skrze integrovaný mikrofon v brýlích.

příloha_ovladnete_sva_data

Brýle váží 35 gramů, což je příjemně nízká váha. Součástí zařízení je výpočetní jednotka umístěná v malé krabičce, která jde upevnit za opasek nebo na paži – což je v současnosti populární systém nošení "počítače" i u některých VR headsetů. Baterie vydrží až 7 hodin, což je v této třídě průměr až mírný nadprůměr.

Konica Minolta se se svými AR brýlemi řadí po bok dalších, zmínit můžeme Google Glass 2 Enterprise, chystané AR brýle Applu, "vizor" Lenova nebo samozřejmě HoloLens 2 od Microsoftu. Na trhu začíná být plno a už se objevují i zařízení druhé generace, zatím však žádné v byznysu přímo neuchvátilo. Na skutečný průlom se teprve čeká.

Byl pro vás článek přínosný?