Hlavní navigace

Koronavirus stojí za výrazným zvýšením špehování uživatelů

13. 7. 2020

Sdílet

 Autor: © Antonio Gravante - Fotolia.com
Stejně prudce jako rostly případy domácího násilí během karantény, se zvýšilo i ohrožení on-line svobody. Stojí za ním vzestup špehovacích programů, které do telefonů obětí instalují rodiče, ex-partneři či žárlivci.

Během letošní karantény v období od března do června došlo ve srovnání s lednem a únorem k 51% nárůstu používání špehovacích aplikací -- spywaru a zejména stalkerwaru. 

„Stalkerware je kategorie domácího malwaru s nebezpečnými dopady. Zatímco spyware pouze krade osobní údaje uživatele, stalkerware omezuje fyzickou i online svobodu oběti,” vysvětluje bezpečnostní ředitelka Avastu Jaya Baloo.

Na telefon jej podle ní obvykle tajně instalují takzvaní přátelé, žárliví partneři či ex-partneři nebo dokonce znepokojení rodiče. Stalkerware sleduje polohu oběti, stránky, které navštěvuje na internetu, textové zprávy i telefonáty, a tím čímž podkopává její osobní svobodu fyzicky i online.

Stalkerware je neetický software, který lidem umožňuje sledovat jejich polohu, získat přístup k videím a fotografiím, zachytit e-maily a zprávy z komunikačních aplikací, jako je WhatsApp a Facebook nebo odposlouchávat telefonáty či pořizovat nahrávky z internetových konverzací, bez toho, že by o tom oběť věděla.

Nárůst stalkerwaru souvisí mimo jiné s vyšším výskytem případů domácího násilí během karantény. Bílý kruh bezpečí, česká organizace poskytující pomoc obětem kriminality a domácího násilí eviduje mezi březnem a dubnem 42% nárůst poptávky o své služby.

Zatímco v prvních dvou týdnech karantény organizace konzultovala 72 případů domácího násilí, v dalších týdnech jich bylo téměř o 80 % víc. „Domníváme se, že zařízení připojená k internetu a stalkerwarové aplikace jsou pro násilné osoby dalším způsobem, jak kontrolovat svou oběť, která navíc kvůli koronavirovým opatřením nemohla opustit domov,“ sdělila ředitelka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová. 

příloha_ovladnete_sva_data

V souvislosti s COVID-19 zachytil Avast také řadu aplikací, které uživatele špehují, a shromažďují o nich více informací, než ke svému fungování skutečně potřebují.

A jak takovému špehování zabránit?  Podle Avastu zabezpečte si telefon proti neoprávněnému fyzickému přístupu (třeba formou hesla), mějte nainstalovaný antivirový program a případně kontaktujte Bílý kruh bezpečí.

Byl pro vás článek přínosný?