Hlavní navigace

Kyberútočníci se stále více zaměřují na SMB firmy

12. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Malé a střední firmy jsou zranitelné zejména v důsledku supply-chain útoků vedených na jejich poskytovatele řízených služeb (MSP).

Acronis představil pololetní aktualizaci Acronis Cyberthreats Reportu, který představuje nejnovější trendy v oblasti kybernetických hrozeb. Nová zpráva konstatuje, že 4 z 5 organizací zažilo útok na svou infrastrukturu s využitím zranitelností u IT dodavatelů třetích stran, přičemž průměrná částka požadovaná v rámci ransomwarového útoku vzrostla o 33 %.

„Obětí těchto útoků jsou organizace všech velikostí, avšak nejvíce alarmující je dopad na malé a střední společnosti,“ řekl Candid Wüest, viceprezident společnosti Acronis. „Na rozdíl od velkých korporací nemají SMB firmy dostatek prostředků, zdrojů ani zkušeností potřebných k tomu, aby dokázaly čelit dnešním hrozbám. Proto se obracejí na poskytovatele IT služeb, ale pokud jsou tito poskytovatelé napadeni, jsou SMB firmy znovu vydány na milost a nemilost útočníkům.“

příloha_ovladnete_sva_data

S pomocí tzv. supply-chain útoků vedených proti poskytovatelům řízených služeb (MSP), dokáží kybernetičtí zločinci získat přístup jak do systémů MSP, tak k infrastrukturám jejich klientů. Jak se ukázalo na loňských útocích na SolarWinds nebo nedávno také na Kaseya VSA, jeden úspěšný útok znamená možnost napadnout stovky až tisíce SMB firem.

K dalším zajímavým zjištěním se řadí:

  • Phishingové útoky na vzestupu. Počet případů sociálního inženýrství, jehož cílem je přimět uživatele kliknout na odkaz či soubor ve phishingovém e-mailu, vzrostl mezi letošním prvním a druhým čtvrtletím o 62 %.
  • Rostou případy zveřejnění citlivých dat. Zatímco v roce 2020 ohlásilo únik dat na veřejnost 1 300 obětí ransomwarového útoku, za první letošní půlrok se obětí  metody, kterou útočníci zvyšují tlak na zaplacení výkupného, stalo již  1 100 organizací. 
  • Pracovníci na dálku nadále jedním z hlavních cílů. Závislost na vzdálených pracovnících přimělo útočníky zaměřit své úsilí právě na ně. Dvě třetiny pracovníků využívá pracovní nástroje k soukromým účelům nebo svá soukromá zařízení k práci. Acronis registruje 300% meziroční nárůst útoků na vzdálená zařízení přes RDP protokol.

Byl pro vás článek přínosný?