Hlavní navigace

Kyberzločin stále roste

9. 8. 2017

Sdílet

 Autor: © chanpipat - Fotolia.com
V letošním druhém čtvrtletí jsme byli svědky velkého nárůstu aktivity sofistikovaných kyberzločineckých skupin. Zaznamenali jsme tak značné množství pokročilých škodlivých nástrojů včetně tří zero-day exploitů a dvou doposud nevídaných útoků: WannaCry a ExPetr. Expertní analýzou těchto dvou útoků odborníci zjistili, že kyberzločincům kód unikl ještě před tím, než byl zcela připraven – což je neobvyklá situace pro útočníky se špičkovým zázemím. Tyto a další trendy přináší nejaktuálnější report o kybernetických hrozbách společnosti Kaspersky Lab.

V období od dubna do června došlo k výraznému vývoji cílených útoků pocházejících mimo jiné od ruskojazyčných, anglicky mluvících, korejských a čínských kyberzločinců. Tento vývoj má dalekosáhlý vliv na firemní IT zabezpečení.

K zákeřným sofistikovaným aktivitám dochází nepřetržitě téměř všude na světě. Tím se zvyšuje riziko, že dojde k podružnému poškození společností a nekomerčních organizací v rámci kybernetického boje.

Destruktivní epidemie WannaCry a Expetr, za jejichž rozšíření do firemních systémů po celém světě údajně měly být zodpovědné určité státy, se tak staly prvním, ale pravděpodobně ne posledním příkladem nového nebezpečného trendu.

 

Mezi nejvýznamnější incidenty druhého čtvrtletí 2017 se řadí:

  • Tři zero-day Windows exploity zneužité ruskojazyčnými zločinci Sofacy a Turla. Skupina Sofacy, známá také jako APT28 nebo FancyBear, použila exploity proti řadě evropských cílů včetně vládních a politických organizací. Tito aktéři také zkoušeli použít experimentální nástroje například proti představiteli francouzské politické strany před tamními parlamentními volbami.
  • Gray Lambert – odborníci Kaspersky Lab analyzovali doposud nejpokročilejší sadu nástrojů skupiny Lambert. Jedná se o vysoce sofistikovanou a komplexní kyberšpionážní rodinu pocházející z anglicky mluvícího prostředí. V souvislosti s ní byly identifikovány dvě nové malwarové rodiny.
  • Útok WannaCry z 12. května a ExPetr z 27. června. Ačkoliv byly oba útoky velmi rozdílné svou povahou a cíli, oba se ukázaly jako překvapivě neúčinné „ransomwary“. Například v případě útoku WannaCry způsobilo jeho rychlé celosvětové šíření a velký počet obětí to, že se bitcoinový účet jeho strůjců stal středem pozornosti, což jim znemožnilo tyto peníze vybrat. To naznačuje, že skutečným cílem útoku WannaCry bylo zničení dat. Odborníci Kaspersky Lab dále odhalili vazby mezi skupinami Lazarus a WannaCry. Podobný vzor destruktivního malwaru, maskovaného jako ransomware, se objevil i v případě útoku ExPetr.
  • ExPetr, který útočil na organizace na Ukrajině, v Rusku i jinde po Evropě, se zprvu projevoval také jako ransomware, ale nakonec se ukázalo, že je čistě destruktivní. Motiv útoků ExPetr je doposud záhadou. Analytici z Kaspersky Lab dávají tyto útoky do souvislosti se zločinci známými jako Black Energy. 

Byl pro vás článek přínosný?