Hlavní navigace

Kyberzločinci používají k nalákání obětí aplikace od Microsoftu a Adobe

5. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Zpráva Avast Threat Report za první čtvrtletí 2023 ukazuje, že dvě ze tří kyberhrozeb nyní využívají sociální inženýrství, které je základem phishingových útoků a dalších podvodů.

Podle oddělení Avast Threat Labs ve společnosti Gen v prvním čtvrtletí 2023 výrazně narostly kyberútoky zneužívající důvěru v zavedené technologické značky Microsoft a Adobe. Podle zprávy Avast Threat Report za první čtvrtletí 2023 také oproti minulému roku vzrostl podíl phishingových a smishingových útoků o 40 %. 

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

  • Ano, taková investice by se měla co nejdříve vrátit
    19 %
  • Zatím to neřešíme, jde spíše o ověřování možností
    11 %
  • Ne, investice do AI jsou příliš vysoké na to, aby se brzy vrátily
    11 %
  • Do AI zatím nic neinvestujeme
    59 %

Celkově dvě ze tří hrozeb, s nimiž se dnes lidé setkávají na internetu, využívají techniky sociálního inženýrství a lidských slabostí obecně. Významným trendem v prvním čtvrtletí byly také zahlcovací DDoS útoky proruské skupiny NoName057(16) na weby českých státních institucí a firem.

Malware, podvody a phishingové útoky se lidem snaží ukrást hesla, čísla pojištění a další citlivé osobní údaje. V nesprávných rukou tato data dají kyberzločincům k dispozici arzenál nástrojů ke snadné krádeži identity. Ta může vést k celé řadě problémů, od možnosti na někoho neoprávněně vyřídit úvěr přes prodej osobních údajů na dark webu až po vydávání se za jiné lidi kvůli kontrolám bezúhonnosti. Celosvětově rozšíření malwaru schopného krást informace (hesla, historii prohlížeče, bankovní údaje) vzrostlo o 22 %, v Česku pak o 5 %. 

„Pokud si myslíte, že vaše data nemají žádnou hodnotu, proč by podvodníci trávili tolik času snahou je ukrást? Pravdou je, že napaden může být každý, a proto je důležité zůstat ostražitý a používat účinnou ochranu,“ říká ředitel výzkumu malwaru ve společnosti Gen Jakub Křoustek. „Podvodníci bohužel způsobili, že je téměř nemožné jakékoli zprávě zcela věřit – všechny zprávy, ať už zdánlivě od přátel, šéfa nebo známé značky, mohou být potenciálně podvodné.“

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Nové taktiky šíření malwaru zneužívají Microsoft OneNote a Adobe Acrobat Sign

Kyberzločinci vědí, že oběti lze nalákat na zvučná jména a vizuály známých a důvěryhodných značek. Oddělení Avast Threat Labs tento trend zaznamenalo u dvou populárních a široce užívaných aplikací: Microsoft OneNote a Adobe Acrobat Sign. 

Podvodníci rozesílají svým obětem v e-mailových přílohách soubory Microsoft OneNote. Po jejich otevření se do zařízení stáhne malware. Výzkumníci z oddělení Avast Threat Labs zachytili malware Qbot nebo Raccoon, které používají tuto techniku distribuce ke krádeži informací, a také bankovního trojského koně IcedID, který používá přílohy OneNote ke krádeži peněz. Během prvního čtvrtletí 2023 ochránily antiviry Avast před těmito útoky celosvětově více než 47 000 svých globálních uživatelů, z toho téměř 2500 českých. 

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit Přečtěte si také:

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit

Výzkumníci z oddělení Avast Threat Labs také zaznamenali případy, kdy kyberzločinci přidávali škodlivé odkazy do dokumentů Adobe Acrobat Sign, které rozesílali z legitimních e-mailových adres společnosti Adobe. Tyto odkazy vyzývají oběti ke stažení souborů .ZIP, které obsahují variantu trojského koně Redline. Ten umí krást hesla, kryptopeněženky a další údaje. 

„Nejlepší radou je být velmi opatrný u všech e-mailů, které vás vyzývají ke stažení souborů nebo kliknutí na odkaz, a to i u těch, které se zdají být od renomovaných značek,“ radí Jakub Křoustek. „Kyberbezpečnostní software pak může fungovat jako záchranná síť, jež poskytuje další vrstvu zabezpečení před těmito důmyslnými útoky, které chtějí stále častěji využít slabin lidského faktoru.“ 

Nová lákadla vedla k meziročnímu nárůstu phishingu o 40 %

Dalším způsobem, jakým podvodníci zneužívají lidské důvěry, je phishing, který pro uživatele představuje významnou a stále rostoucí hrozbu. Výzkumníci z oddělení Avast Threat Labs společnosti Gen zjistili, že globální podíl pokusů o phishing mezi všemi hrozbami zablokovanými v 1. čtvrtletí vzrostl o 40 % ve srovnání se stejným čtvrtletím 2022. 

Jedním z typů phishingových podvodů, které jsou na vzestupu, jsou podvody s vracením peněz a fakturami, kdy podvodníci zasílají falešné účty nebo faktury za zboží nebo služby, které si oběť nikdy neobjednala ani neobdržela. Aby podvody vypadaly legitimně, podvodníci často používají známá jména a zvučné značky nebo loga. K rostoucímu počtu případů phishingu přispělo také rozšíření útoků prostřednictvím mobilních textových zpráv, tzv. smishingových útoků. Mezi běžná témata smishingových útoků patří upozornění na neuhrazenou platbu, oznámení o doručení balíku, daňová upozornění, charitativní podvody a falešné loterie. 

příloha_ovladnete_sva_data

Koučování IT profesionálů pro vedoucí role Přečtěte si také:

Koučování IT profesionálů pro vedoucí role

„Podvodníci často hrají na city obětí tím, že ve svých sděleních vyvolávají pocit naléhavosti. Pokud z ničeho nic obdržíte e-mail nebo textovou zprávu s naléhavou žádostí či nabídku, která se zdá příliš dobrá na to, aby byla pravdivá, nejprve si ji ověřte,“ doplňuje Jakub Křoustek. „Vždy se důkladně přesvědčte, zda e-mail nebo textová zpráva pochází od důvěryhodného odesílatele, a pokud máte jakékoli pochybnosti, obraťte se jinou zprávou přímo ke zdroji, ať už je to někdo, koho znáte, nebo portál podpory dané společnosti.“ 

Výzkumníci oddělení Avast Threat Labs také dlouhodobě monitorují aktivity proruské hackerské skupiny NoName(057)16 a její dobrovolnické platformy DDosia. Ta v prvním čtvrtletí výrazně zintenzivnila zahlcovací DDoS útoky na weby českých státních institucí a soukromých firem. Dle svých vyjádření na komunikační síti Telegram je důvodem protiruská politika Česka, naposledy u příležitosti návštěvy českého prezidenta Petra Pavla na Ukrajině.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?