Hlavní navigace

Letos můžeme čekat 5 nových OS pro chytré telefony

18. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © Research In Motion
Během následujících 12 měsíců se pokusí 5 nových operačních systémů pro chytré telefony narušit hegemonii iOS a Androidu.

Vyvinutí a úspěšné uvedení nového operačního systému je velmi náročná záležitost, zejména pokud má cílová platforma chytrých telefonů tak pevně usazené dominantní hráče, jako je Apple se svým iOS a Google a jeho Android. Nic z toho ale zatím neodradilo nové hráče na tomto poli: společnosti Mozilla, Conanical, Jolla a komunitu projektu Tizen.

„Je to přirozený cyklus otevřeného trhu, několik dominantních hráčů opanuje daný segment průmyslu a lidem se znelíbí rozložení moci a začnou hledat alternativy,“ říká Neil Mawston, výkonný ředitel společnosti Strategy Analytics.

Ale i prodejci telefonů a telekomunikační operátoři mohou něco získat. Jejich snahou je mít ideální produkt, vhodné zařízení pro konkrétní prodejní kanál a skupinu uživatelů. Díky konkurenci a širší nabídce se jim nepochybně bude hledat lépe.

Klíčovou částí nových operačních systému budou jejich uživatelská rozhraní, která necílí pouze na kopírování iOS, ale především se snaží přidávat funkce, která zlepší užitečnosti zařízení. Výrazným trendem bude například větší využití okrajů obrazovek a chybějící tlačítka na těle telefonu.

Například BlackBerry 10 společnosti Research in Motion a Ubuntu for phones společnosti Canonical používají podobná gesta vyvolávající detailnější informace na levé straně obrazovek. Ubuntu for phones je to seznam aplikací, zatímco BlackBerry 10 zobrazí sjednocený inbox nazvaný Hub, ve kterém uživatelé mohou reagovat na zprávy na Facebooku, aniž by museli otevírat vlastní aplikaci.

Všechny nové systémy sází na extenzivní podporu standardu HTML5, která by měla usnadnit život vývojářům při portování jejich aplikací, samozřejmě především pokud jsou jejich výtvory pro iPhone a Android založené na HTML5. Mozilla a její Firefox OS tady zachází nejdále a každá aplikace běžící na telefonu bude webová.

A je to právě množství aplikací, dostupné během prvního roku platformy, které rozhoduje o jejím úspěchu. Eso v rukávu tu nepochybně trží RIM, protože pod BlackBerry 10 je možné spouštět aplikace z platformy Android (i když si to žádá malý zásah do zdrojových kódů od autorů dané aplikace.

Dalším konkurentem tady bude Sailfish OS, systém, který se snaží vdechnout nový život do projektu MeeGo, což byl operační systém telefonů Nokia N9 a 950, který byl svého času přijat velmi pozitivně. Stojí za ním firma Jolla mobile, založená bývalými vývojáři Nokie, a brzy bude otevřen aplikační obchod, které pro Sailfish OS umožní stahovat velké množství již existujících aplikací pro MeeGo.

Posledním nezmíněným systémem je Tizen, původně mělo jít o další derivát MeeGo, ale jeho architektura šla nakonec vlastní cestou (a nekompatibilním směrem), když si jej zvolil Samsung jako svůj alternativní OS.

A podle Neila Mawstona je to právě podpora Samsungu, která Tizen posouvá nahoru na žebříčku budoucích konkurentů. Bude tam bojovat o výsluní s BlackBerry 10, která má své uživatele jisté díky mnohaleté existenci společnosti a platformy BlackBerry, a s Firefox OS, kterou hodlají maximálně podporovat společnosti Telefónica a ZTE (podle nich produkt Mozilly je pro uživatele příjemnější než Adroid na zařízeních do 100 dolarů).

Pro zbývající nováčky, společnosti Jolla a Canonical a jejich produkty SailFish OS a Ubuntu for phones, bude nesmírně důležité získat silné hardwarové partnery a jejich boj o místo na slunci bude nepochybně těžký.

Byl pro vás článek přínosný?