Hlavní navigace

LG kupuje od HP webOS pro své chytré TV

26. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © HP
Společnost LG získá mobilní operační systém včetně souvisejících patentů a týmu vývojářů.

HP Slate 7Podle zprávy uveřejněné v pondělí prodala společnost Hewlett-Packard část práv na svůj mobilní operační systém webOS korejské společnosti LG electronics, která jej hodlá použít v chytrých televizorech. LG získá zdrojový kód, vývojový tým webOS a další související aktiva. LG si také zakoupí licence na patenty související s webOS a cloudové technologie. Finanční stránka věci nebyla zatím uveřejněna.

HP získal mobilní operační systém spolu s výrobcem mobilních zařízení Palm v únoru 2010. Systém webOS se objevil v zařízení HP TouchPad, které mělo premiéru v polovině roku 2011 a staženo bylo o několik týdnů později. Obdobu TouchPadu, nový tablet Slate 7 za 169 dolarů, ohlásil HP tuto neděli. Tentokrát ovšem poběží s operačním systémem Android.

Podle dohody převezme LG vedení projektů otevřeného kódu Open webOS a Enyo. HP si ponechá zbývající aktivita související s cloudovou platformou Palm, včetně lidských zdrojů a kontraktů. Slibuje také, že bude pokračovat v podpoře uživatelů zařízení Palm.

LG mělo zájem především o tým vývojářů a techniků, včetně momentálně silně nedostatkových developerů UX. Neopovrhne ale ani systémem webOS, který byl od začátku navržen pro práci s webem a má velmi dobrou podporu multitaskingu. Ovládací rozhraní umožňuje velmi snadné přepínání mezi aplikacemi na obrazovkách různých velikostí. Toho využijí především chytré televizory, které jako první nový systém nabídnou. Později se objeví i v dalších chytrých zařízeních domácí elektroniky. Podle prohlášení LG bude ale společnost i nadále nabízet televizory postavené na řešení Google TV.

Byl pro vás článek přínosný?