Hlavní navigace

LG se chce z PC přeorientovat na mobilní zařízení

4. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © LG
Korejská společnost hodlá věnovat více úsilí vývoji tabletů, chytrých telefonů nebo hybridních počítačů.

V úvahu prý dokonce připadá absolutní odchod výrobce z trhu s tradičními desktopy. Mnohem pravděpodobnější je však pouze výrazné snížení produkce pro tento segment.

„Trh s klasickými počítači ztrácí svůj lesk v souvislosti s tím, jak roste popularita tabletů a smartphonů. Zkoumáme proto různé možnosti, jak zlepšit ziskovost naší výpočetní divize,“ vyjádřil se jeden z představitelů společnosti k šířícím se spekulacím. Je podle něj pravda, že LG přesouvá některé zdroje do vývoje a výroby přenosných zařízení. První z vlaštovek nového směru může být počítač Chromebase typu all-in-one, který využívá mobilní operační systém Chrome OS.

Více má k nové firemní strategii LG říci šéf divize domácí zábavy na tiskové konferenci, která se uskuteční 6. ledna v Las Vegas při příležitosti veletrhu Consumer Electronics Show 2014. Bude možné ji sledovat na firemní stránce v síti Facbook. Začíná v 17:00 SEČ.

LG se tak brzy pravděpodobně připojí k Samsungu, který své aktivity rovněž směřuje více a více na trh s mobilními přístroji. Samsungu se osvědčila zejména sázka na mobilní operační systém Android.

Analytici vesměs považují odklon od tradičních PC za rozumnou strategii. Poptávka po nich sice jen tak nezmizí, nemá však velký smysl, aby firma investovala do odvětví, ve kterém jsou její zisky minimální či jí dokonce způsobuje finanční ztrátu.

příloha_ovladnete_sva_data

LG navíc v posledním čtvrtletí zaznamenala klesající poptávku po desktopech, čímž se nijak neliší od globálního trendu. Podle agentury IDC celosvětové dodávky PC počátkem loňského roku poklesly o 14 procent, což byl vůbec nejhorší propad v daném segmentu od roku 1994. V podobném duchu hovořil ve svých odhadech pro rok 2013 také Gartner.

 

Byl pro vás článek přínosný?