Hlavní navigace

Libra v ohrožení?

7. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Vlády některých zemí mají obavy z facebookovské kryptoměny. Snaha o její regulaci může odradit některé významné partnery.

Facebookovská Libra se dostává do potíží. Projekt v řadě zemí čelí regulacím a jeho stoupenci jako jsou Visa nebo Mastercard údajně začínají být váhaví. Spolu s oznámením vlastní kryptoměny Libra a digitální peněženky Calibra Facebook letos zveřejnil i jména 27 společností, které se zavázaly projekt podpořit a stát se součástí neziskové Libra Asociace. Ta měla společnými silami projekt vytvořit a blockchainovou síť spravovat.

V důsledku regulačních tlaků, ať už ze strany americké vlády nebo Evropské unie však některé z firem začínají váhat. Nejmenovaný zdroj obeznámený ze situací uvedl, že Facebook je v současnosti regulačními tlaky doslova zahlcen, což vývoj a spuštění projektu značně zbržďuje. Dle původních plánů měl přitom být uveden v život příští rok. Podle deníku The Wall Street Journal členy Asociace čekají zasedání, na který mají odsouhlasit své stanovy a ustavit správní radu.

Jedněmi z posledních, kdo se vůči Libře ohradil, jsou regulační orgány Francie a Německa, podle kterých by měna mohla ohrozit hodnotu Eura a vést k nezákonné privatizaci peněz. Zástupci americké vlády pro změnu už dřív vyjádřili obavy z rizika, které může pramenit ze šifrování a anonymity transakcí prováděných v kryptoměnách.

„Nad tím, co probíhá v blockchainu, nemají vlády žádnou moc. Proto z toho mají takové obavy,“ hodnotí Avivah Litanová z analytické společnosti Gartner. „A Libra může blockchain i kryptoměny pořádně nakopnout. Pokud se tak ale nestane, jsou tu další adepti. Ta technologie jde vpřed a nikdo ji nemůže zbrzdit.“ Což ovšem neznamená, že se o její ovládnutí nemohou vlády pokusit. Rusko, Saudská Arábie a další státy Perského zálivu se kryptoměny snaží regulovat anebo vyvinout vlastní, státem schválené. A Čína už dříve dala jasně najevo, že má v plánu uvést vlastní národní kryptoměnu coby konkurenci americkému dolaru.

Obavám z anonymizace librových transakcí, které mohou poskytnout základ k praní špinavých peněz, Litanová nerozumí. Zvlášť, když Libra, respektive digitální peněžnka Calibra, má být navázána na konkrétní Facebookové účty. Tedy na data, která si může vláda v případě potřeby vyžádat.

„V případě kryptoměn jako je Bitcoin jsou obavy oprávněné, ty vždy dosledovat nelze, Libra však anonymní není. Na Facebooku jste vše, jen ne anonymní.“ Libra – a další kryptoměny jištěné fiat měnou – navíc mají potenciál využití v rozvojových zemích, kde ne všichni mají přístup k běžným bankovním službám. Celosvětově až 1,7 miliarda dospělých nemá bankovní účet, ačkoliv dvě třetiny z nich vlastní mobilní telefon, který jim tak může zprostředkovat přístup k finančním službám.

příloha_ovladnete_sva_data

Dle Litanové už Facebook do Libry investoval až příliš času i peněz, než aby projekt vzdal. Je tak prý možné, že s ním nejdřív zacílí právě do zemí, kde nebude čelit omezením, a v momentě, kdy se osvědčí, je možné, že jej přijmou i v Evropě a USA.

„A koneckonců, lidé se budou moct zapojit odkudkoliv, bude stačit jen změnit IP adresu nebo se přihlásit přes TOR. Vždyť zamaskovat to, odkud se přihlašujeme na internet, je dnes tak snadné.“

Byl pro vás článek přínosný?