Hlavní navigace

Linky: Nahradí otisk prstu otisk hlasu?

19. 4. 2011

Sdílet

Exploity pro MS Office a Internet Explorer jsou neúčinné, pokud uživatel není ve Windows přihlášen jako administrátor. Budoucnost biometrie, rozpoznávání obličejů v Google Goggles, jak se bezpečně připojovat přes nezabezpečené Wi-Fi hotspoty.

Pravidelný přehled bezpečnostních novinek na dalších webech Idg.cz.

 

Budoucí verze prohlížeče Safari budou obsahovat funkci, která má zabránit webovým serverům sbírat informace o svých návštěvnících. Jenže je tu potíž: podobně jako v případě Internet Exploreru 9 je třeba, aby na tuto „hru" přistoupili i provozovatelé serveru.

PCWorld.cz

 

Biometrie budoucnosti by mohla být založena na hlasu. Představme si situaci, kdy se zámky budou otevírat jen uživatelům bytu a hesla se budou říkat do telefonu, protože i když je někdo uslyší, k ničemu mu nebudou. Dojde opravdu k takovému trendu? A jak se vlastně vytvářejí „otisky hlasu", které by měly být pro každého člověka podobně jedinečné jako otisk prstu – ovšem s výhodou, že se jimi lze prokazovat i na dálku?

Zajímavé je i to, že verifikace hlasem se poprvé objevila již v 70. letech, nyní by však technologie (kvalita přenosu telefonního hovoru apod.) mohla umožnit i její nasazení v praxi. Použité technologie jsou rozpoznávání řeči pouze vnějškově podobné, tyto systémy se nesnaží převádět slova na text, hádat sémantiku apod.

Computerworld.cz

 

Google Goggles měly umožnit rozpoznávání obličeje. Vyfotíte někoho mobilním telefonem a aplikace vám zjistí, o koho se jedná (tedy přirozeně pokud takové fotografie a provázané informace najde na Internetu). Google sám ovšem uznává, že v tomto případě se naráží na ochranu soukromí a funkce prý nebude uvedena, dokud se tuto otázku nepodaří nějak vyřešit. Google v těchto záležitostech měl problémy již několikrát...

Computerworld.cz

 

Běžně pracovat pod administrátorským účtem se přirozeně nedoporučuje. Je zajímavé, jak velký podíl zranitelností lze ale odebráním administrátorských práv uživatelům „opravit" (respektive zabránit jejich zneužití). Například existující exploity pro Internet Explorer a MS Office jsou za těchto podmínek údajně všechny neúčinné...

Computerworld.cz

 

Microsoft oznámil, že plánuje vydat service packy pro Office 2010 a SharePoint 2010 v polovině léta.

PCWorld.cz

 

FreeOTFE, jeden ze zdarma dostupných programů pro šifrování. Nevyžaduje ovladače, lze tedy použít i na 64bitových Windows 7.

PCWorld.cz

 

Freeware Defensio upozorňuje uživatele, pokud se v jeho profilu na Facebooku objeví odkazy na škodlivé weby, malware apod.

PCWorld.cz

 

Několik tipů pro anonymní proxy nebo jak zařídit bezpečné připojení i přes nezabezpečené Wi-Fi hotspoty. Např. program HotSpot Shield funguje podobně jako SSL/https, umí tedy vytvořit šifrovaný kanál mezi klientem a serverem.

PCWorld.cz

příloha_ovladnete_sva_data

 

 

Byl pro vás článek přínosný?