Hlavní navigace

Linux se dočká opravy chyby výrazně zvyšující spotřebu energie

19. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © Sean Gladwell - Fotolia.com
Uživatelé Linuxu pracující na laptopech či jiných přenosných zařízeních budou mít brzy důvod k radosti díky aktualizaci pro kernel, která slibuje vyřešení problémů s velkou spotřebou energie.

Chyba přišla s updatem na verzi 2.6.38 a od té doby se drží všech novějších kernelech operačního systému Linux. Vrásky na čele způsobuje především majitelům přenosných zařízení, protože podstatně zvyšuje množství spotřebované elektrické energie. Bez napájení proto baterie vydrží výrazně kratší dobu, než před vydáním kritické aktualizace.

Například na notebooku s procesorem Sandy Bridge od Intelu a operačním systémem Ubuntu s kernelem 3.1 vzrostla spotřeba o závratných 76 procent. Ukázal to test uskutečněný serverem Phoronix. Jen přechod z verze Linux 2.6.37 na 2.6.38 podle něj způsobil nárůst průměrné spotřeby o 9 wattů, což představuje změnu asi o 36 %.

Problém způsobila deaktivace nástroje PCI Express ASPM (Active State Power Management), který slouží právě k úspoře energie. K jejímu nechtěnému vypnutí došlo až příchodem kernelu verze 2.6.38. Předtím s touto funkcí žádné potíže nebyly.

Nyní se však zdá, že se věci pohnou k lepšímu. Počátkem tohoto týdne byl navržen patch, který by mě chybu v kernelu jednou pro vždy opravit. Aktualizace se údajně neobjeví dříve než s kernelem 3.3, ale bude jej možné aplikovat i na Linux 3.2 kernel package pro použití v Ubuntu 12.04 LTS a starších distribucích.

Možnost vyzkoušet nový patch měl již Michael Larabel z webu Phoronix. Aplikoval jej na notebook s procesorem Core i7, u kterého byla kvůli problému zaznamenána zvýšená spotřeba o 17 procent.  Po instalaci se však spotřeba vrátila na úroveň, na které byla u kernelu 2.6.37.

Byl pro vás článek přínosný?