Hlavní navigace

M-Audio MicroTrack II

1. 6. 2010

Sdílet

www.disk.cz | 4590 Kč (včetně DPH a 4GB CF karty) Zatímco nejrůznějších digitálních diktafonů využitelných výhradně pro řeč, případně dalšího podobného haraburdí, je na trhu...

www.disk.cz | 4590 Kč (včetně DPH a 4GB CF karty)

Zatímco nejrůznějších digitálních diktafonů využitelných výhradně pro řeč, případně dalšího podobného haraburdí, je na trhu přetlak, nahrávacích zařízení pro audiozáznam na profesionální úrovni je v Česku pomálu. Z hlediska poměru cena/výkon mezi nimi vyčnívá MicroTrack II, druhá generace přístroje z produkce společnosti M-Audio.
Kromě tmavší barvy vypadá MT2 stejně jako jeho předchůdce: je jen malinko těžší a má pogumovaný povrh pro lepší držení a manipulaci. Podobně jako první verze padne krásně do ruky, i když v dnešní době už by asi mohl být menší. V balení je kromě nahrávacího zařízení USB kabel s adaptérem do zásuvky, stereo mikrofon ve tvaru „T“ včetně molitanové ochrany, prodlužovací kabel pro přichycení mikrofonu na oděv, praktický obal a sluchátka „pecky“.
Mezi hlavní novinky nové verze patří analogový limiter s bypassem, 48V phantomové napájení, snadnější přidávání značek do BWF souborů, monitorování záznamu ze SPDIF ve sluchátkách v průběhu nahrávání, bezešvé nahrávání souborů větších než 2 GB a další. Ovládání MT2 je velmi jednoduché a intuitivní – i bez otevření manuálu dokáže nahrávat v podstatě každý.
Přístroj nahrává ve stereu až do 24 bitů a 96 KHz do formátů VAW (16 nebo 24 bitů při 44,1, 48, 88,2 a 96 kHz) a MP3 (bitrate 96-320 Kbps, včtěně variabilní, při 44,1 nebo 48 kHz). Záznam probíhá na CF kartu Type II. Nahrávadlo disponuje 1× SPDIF input RCA phono, 1× USB Mini-USB Type B, 1× Audio line-in RCA phono × 2, 1× Audio line-out RCA phono × 2, 1× Microphone Mini-phone stereo 3,5 mm.
Kvalita zvuku je skvělá, přirozená a ve všech testovaných případech věrně odpovídala realitě (včetně např. špatné akustiky konkrétního prostoru) – při rozhovoru, záznamu akustického koncertu, jazzového a rockového vystoupení, samotného zpěvu, elektrické i akustické kytary a piana.
Přetrvávající omezení jsou v zásadě dvě: nemožnost připevnění do mikrofonového stojanu či na trojnožku a baterie, která nelze vyměnit. Výdrž Li-Ion baterie v průběhu testování se pohybovala přes 4 hodiny (výrobce udává 4–5 hodin a při phantomovém napájení 3 hodiny), ale lze očekávat, že postupem času bude klesat. Můžete sice fungovat i s napájením přes USB (ze sítě či USB), ale není to úplně ono. Někoho také může omezit, že je pouze jednostopý.
Zařízení neváží o mnoho víc než balíček karet (necelých 150 g s CF kartou) a rozměry jej předurčují k nošení v kapse (61 × 109 × 29 mm). První verze v době uvedení na trh v polovině roku 2006 stála přes 13 000, aktuálně cca 4500 Kč (na www.disk.cz včetně 4GB CD karty), což je cena velmi lidová a nabízí doslova hodně muziky za málo peněz.

Rozměry: 61 × 109 × 29 mm
Hmotnost: cca 150 g včetně paměťové karty
Počet kanálů: 2
Podporované formáty: VAW (BWF, 16 nebo 24 bitů při 44,1, 48, 88,2 a 96 kHz), MP3 (bitrate 96–320 Kbps, včetně variabilní, při 44,1 nebo 48 kHz)
Konektory: 1× SPDIF input RCA phono, 1× USB Mini-USB Type B, 1× Audio line-in RCA phono × 2, 1× Audio line-out RCA phono × 2, 1× Microphone Mini-phone stereo 3,5 mm
Volitelné příslušenství: pasivní –10 dB útlumový článek, snižující možnost přetížení vstupu, pracuje s 1/8“ mikrofonem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku