Hlavní navigace

Mapu tuzemského využití kmitočtů nabízí na webu ČTÚ

12. 1. 2015

Sdílet

 Autor: ČTU
Betaverzi webové interaktivní aplikace mapující využití celého rádiového spektra zpřístupnil veřejnosti Český telekomunikační úřad. Jsou na něm mimo jiné kmitočty rádia, TV, mobilů, Wi-Fi či RC-hraček.

Lidé už nemusí podle provozovatele stránek riskovat uložení pokuty za nesprávné využívání kmitočtů. Na webu spektrum.ctu.cz je možné zjistit, jaké služby a za jakých podmínek mohou být v konkrétních kmitočtových pásmech provozovány. Aplikace přitom čerpá údaje výlučně ze zdrojů, které ČTÚ publikuje ve formátu otevřených dat.

Zákazník si může před nákupem například modelu na dálkové ovládání snadno ověřit, zda kmitočty uváděné na modelu odpovídají pásmům, které jsou v ČR pro tento účel vyhrazeny. Dopomohou mu k tomu i předvolby s barevným piktogramem nejčastěji využívaných služeb. V detailu kmitočtového pásma je možné najít i úplná znění předpisů, kterými se podmínky provozu v daném kmitočtovém úseku řídí.

„ČTÚ dává nejen odborné veřejnosti nástroj, kterým si může na webu rychle a snadno zjistit všechny relevantní informace o využívaných kmitočtech. Umožňujeme tak všem zájemcům rychlý způsob kontroly správnosti využívání rádiového spektra,“ říká předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

Využívání rádiového spektra se na mezinárodní úrovni řídí Radiokomunikačním řádem Mezinárodní telekomunikační unie ITU. V tuzemsku je řád aplikován Plánem přidělení kmitočtových pásem (národní kmitočtová tabulka), který určuje přidělení kmitočtových pásem jednotlivým radiokomunikačním službám.

příloha_ovladnete_sva_data

Na tento plán přidělení potom navazuje plán využití rádiového spektra, ve kterém ČTÚ stanoví technické parametry a podmínky využití rádiového spektra radiokomunikačními službami.

ČTÚ zveřejnil ve formátu otevřených dat již celkem 27 datových sad. Jejich kompletní seznam je k dispozici v Katalogu otevřených dat ČTÚ. V nejbližší době stejným způsobem publikuje také zdrojová data k nově spuštěné aplikaci.

Byl pro vás článek přínosný?