Hlavní navigace

Média příliš zveličují problém ohnutých iPhonů 6

25. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © Apple
Experti jsou rozpolceni v názoru na to, zda se má Apple vůbec vyjadřovat k tvrzení některých uživatelů, že se nové iPhony 6 při nošení v kapsách od kalhot ohýbají.

Na internetu se v uplynulých několika dnech objevily fotografie a videa, která ukazují, že nové mobilní telefony od Applu je velmi jednoduché ohnout. Nevratně. Pravdou však je to, že i jiné telefony se v minulosti ohýbaly a není jasné, zda za problémem nyní opravdu stojí hliníkové šasi iPhonů 6. I přesto se informace o „vadě“ iPhonů 6 objevily snad ve všech známých světových médiích, od Washington Post až po BBC.

Celou věc také již okomentovaly tisíce uživatelů na různých sociálních sítích a někteří ji označují za „Bentgate“ po vzoru „Antenagate“, což bylo před lety označení pro kauzu u staršího typu iPhonu, který měl za určitých podmínek problém s příjmem signálu. Apple se k celé věci zatím nevyjádřil, podle analytika společnosti CCS Insight Jasdeepa Badayla by však společnost měla prohlášení vydat co možná nejdříve.

„Nejprve by měli co nejdříve veřejnost ubezpečit o tom, že o problému vědí. Druhým krokem pak bude poskytnout postiženým uživatelům náhradní zařízení,“ uvedl Badyal. S tímto postupem však nesouhlasí Chris Green ze společnosti Davies Murphy Group. „Toto není problém, na nějž by Apple – či jiná společnost – měl nějak reagovat. Je to jen odraz toho, že lidé začali používat svá zařízení za hranicemi toho, jak byla navržena,“ řekl Green.

„Ani nejnovější smartphony nejsou navrženy tak, aby si je lidé umisťovali – ať už do přední nebo zadní – kapsy, kde jejich pouzdro čelí tomu největšímu tlaku. Ilustruje to pouze fakt, že kvůli touze veřejnosti po tom, aby výrobci přicházeli se stále tenčími a lehčími zařízeními, se na trh dostávají zařízení čím dál křehčí. Jen tak si strčit do kapsy telefon za 700 liber je velmi lehkomyslné,“ dodal Green.

Oba iPhony jsou zatím těmi nejtenčími, jaké Apple kdy vydal – jejich tloušťka je necelých 7,6 mm. Jak podotýká portál Cult of Mac, na ohýbání telefonů si stěžovali v minulosti také vlastníci zařízení od Samsungu a BlackBerry. Na druhou stranu, v pořadu Unbox Therapy na YouTube byl proveden test, podle kterého jde iPhone 6 Plus ohnout snadněji než plastový phablet Samsung Galaxy Note 3.

Podle expertů však není třeba vyvolávat paniku a lidé by prostě měli při manipulaci s telefony používat zdravý selský rozum. Pokud by totiž byly podobným testům podrobeny dřívější modely iPhonů a telefony od jiných výrobců, chovaly by se s největší pravděpodobností podobně jako iPhone 6. Jak podotkli testeři ze společnosti Insurer Square Trade, nové iPhony jsou totiž mnohem odolnější než jejich předchůdci.

příloha_ovladnete_sva_data

U iPhonu 6 Plus je ohýbatelnost viditelnější kvůli jeho většímu displeji, i tak je však dle většiny expertů celá kauza zveličená. Jen za první víkend se prodalo přes 10 milionů kusů nových iPhonů a na internetu si na „nezvyklou ohebnost“ stěžuje pouze hrstka uživatelů. Experti tak doporučují vlastníkům nových zařízení, aby na svých iPhonech neseděli a pro jistotu je nedávali ani do předních kapes kalhot, kde taktéž čelí velkému tlaku.

 

Byl pro vás článek přínosný?