Hlavní navigace

Micron chystá SSD disky využívající superrychlé rozhraní SATA 3.0

17. 4. 2010

Sdílet

Společnost Micron Technology přinese v červnu rychlejší řadu SSD (solid-state disk) disků pro firemní zákazníky. Konkrétně půjde o disky P300 pro výrobce úložných systémů.

Řada P300 bude využívat rozhraní SATA 3.0, jež nabídne propustnost až 6 Gb/s, namísto SATA 2.0 standardu, který Micron využíval u disků P200, prozradil Kevin Dibelius, senior produkt marketing manažer, během středečního interview.

Rozhraní SATA 2.0 bylo limitováno propustností 3 Gb/s. S novým, rychlejším standardem mají být SSD firmy Micron schopny překonat jakékoliv hard disky, jelikož společnost tvrdí, že ani nejrychlejší mechanické disky nedokáží nabídnout mezi diskem a systémem  přenosovou rychlost 6 Gb/s, jež nabízí SATA 3.0, vysvětluje Dibelius. (Společnost Seagate oznámila SATA 3.0 HDD minulý rok.) Aby byly šance P300 ještě vyšší, využívají tyto disky také ONFI (Open NAND Flash Interface) 2.1, což je rychlejší spojení mezi samotným flashovým čipem a řadičem uvnitř SSD.

Disky P300 budou vyrobeny 34nanometrovou výrobní technologií společnosti Micron, mají nabízet kapacitu 50, 100 a 200 GB a dodávky pro výrobce začnou na konci května. Dibelius očekává, že na trh s disky by se mohly dostat v červnu. Ceny budou stejné jako u řady P200, která bude zrušena.

Blížící se SSD disky konečně nabídnou rychlost, o které si Micron myslí, že je potřeba, aby tato zařízení mohla bojovat s pevnými disky ve velkých úložných systémech s ohledem na vyšší cenu SSD. Pomalejší modely P200 toto nesplňovaly.

"Nenabízeli dostatek výkonu, který byl potřeba k tomu, aby cena za IOP (I/O operaci) byla konkurenceschopná," říká Dibelius.

S vyšším výkonem mohou SSD disky začít nahrazovat nejdražší druhy HDD v úložných systémech, jako jsou například 10 000 a 15 000 otáčkové mechaniky, tvrdí Dibelius. Díky tomu mohou být vyšší náklady na SSD vynahrazeny menšími výdaji za nejvýkonnější hard disky, dodává.

Micron oznámil svůj krok k SATA 3.0 a ONFI 2.1 minulý rok, když představil řadu C300. Tato série byla první, kterou Micron vyrobil 34-nanometrovým výrobním procesem. P300 disky budou využívat SLC (single-level cell) technologii, která je považována za spolehlivější pro dlouhodobé používání a obvykle je využívána u flash pamětí pro storage systémy.

Kromě postupu k nové výrobní technologii a využití rychlejšího rozhraní nabízí řada P300 funkce pro správu, jež jsou vytvořené pro delší životnost NAND čipů při takových podnikových aktivitách, jako je např. on-line zpracování transakcí. Mezi ně patří například ochrana datových cest a automatické vyrovnávání opotřebení. SSD disky jsou navrhnuty pro životnost nejméně pět let, prozrazuje dále firma Micron.

Dibelius odmítl komentovat kdy by společnost Micron mohla začít využívat 25nanometrový výrobní proces v SSD produktech.

Byl pro vás článek přínosný?