Hlavní navigace

Micron představil první 2,5“ disk SSD pro rozhraní PCIe

10. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Micron
Nový disk s označením bude možno připojovat a odpojovat bez nutnosti vypnutí počítače.

Micron P320h 2,5"Micron oznámil nové produkty využívající sběrnici PCIe – jeden využívá tradiční pevně zasunutou rozšiřující kartu, druhý přichází s novinkou – diskem formátu 2,5palcového disku. Díky nové konstrukci podporuje disk s označením P320h možnost výměny diskových pamětí za provozu, bez nutnosti vypínat server. To standardní karty s rozhraním PCIe neumožňují.


Jedná se o první disk tohoto druhu. Všichni výrobci prozatím vyrábějí výhradně klasické karty, které vyžadují mechanický zásah do serveru a není je možno zapojovat ani odpojovat za provozu. Nový disk využívá novou technologii Mikronu, která je již použita u diskových karet P320h. Jedná se o paměťové čipy SLC NAND paměti vyrobené technologií 34 nm.


„Nejdůležitější zprávou je, že toto nové rozhraní umožní škálovatelné upgrady serverů,“ řekla Janene Ellefsonová, marketingová manažerka podnikových produktů SSD společnosti Mikron.


Díky tomuto přístupu budou moci být disky umístěny v přední nebo zadní části serveru, aby je bylo možno vyměňovat za provozu. Jen místo rozhraní SAS nebo SATA budou používat PCIe. Micron prozatím nezahájil sériovou výrobu, jedná ale s některými zákazníky o možnosti testování první zkušební série těchto disků. Jejich kapacita bude 175 nebo 300 GB tedy polovinu „klasické“ přídavné karty. Micron prozatím nezveřejnil jejich základní parametry ani cenu.

příloha_ovladnete_sva_data

Micron P320h PCIe


Něco o možnostech nových disků může napovědět karta PCIe stejného typového označení, která je již k dispozici. Verze s kapacitou 350 GB má maximální rychlost sekvenčního čtení 3 GB/s a zápisu 2 GB/s. Při náhodném přístupu zvládá paměť 750 tisíc I/O operací čtení a 298 tisíc I/O operací zápisu za sekundu. Model s dvojnásobnou kapacitou má stejné parametry, pouze rychlost náhodného zápisu je 341 tisíc I/O operací za sekundu.

Byl pro vás článek přínosný?